Deze week volop nazomerweer, hoge temperaturen en mogelijke hittegolf op komst

Deze week volop nazomerweer, hoge temperaturen en mogelijke hittegolf op komst

METEO ALBLASSERDAM – Meteorologisch gezien mag de zomer sinds afgelopen vrijdag dan weliswaar voorbij zijn, een herfstachtig weerbeeld hoeven we in ieder geval voorlopig niet te verwachten. Deze week staat volop in het teken van zon en warmte. Kortom: schitterend nazomerweer aan het begin van september.

Zomerse weersomstandigheden en hoge temperaturen staan op ons te wachten en bovendien staan diverse warmterecords op het punt gebroken te worden. En als dat allemaal nog niet genoeg is kan het aan het einde van deze week ook nog eens zomaar tot een hittegolf komen. En dat in september! Zomerse kleding komt voorlopig nog goed van pas.

Deze week volop zon en hoge temperaturen

Het weerbeeld wordt bepaald door een sterk hogedrukgebied met centrum vrij dicht in de buurt van onze omgeving en blijft het weerbeeld deze week gunstig beïnvloeden. Het hoog zorgt voor fraai en rustig nazomerweer en regen staat deze week niet in de weersverwachting. De temperatuur zit vanaf maandag in een flink stijgende lijn en de zon maakt overuren. Maandag stijgt de temperatuur tijdens de middaguren op een flink aantal plaatsen al naar zomerse waarden van 25 graden of meer. Vanaf dinsdag wordt het nog warmer en wordt het rond 28 of 29 graden. Met name in het zuiden van het land weet de temperatuur regionaal de tropische grens van 30 graden aan te tikken. Dat zijn uitzonderlijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. De wind waait voornamelijk uit oostelijke richtingen en is veelal zwak tot matig van kracht. Onderstaande afbeelding toont de weersvooruitzichten voor de komende vijf dagen in Nederland (dinsdag 5 t/m zaterdag 9 september).

Weersvooruitzichten dinsdag 5 tot en met zaterdag 9 september 2023
Weersvooruitzichten dinsdag 5 tot en met zaterdag 9 september 2023

Diverse warmterecords op komst

Met de uitzonderlijk hoge temperaturen en zelfs tropische hitte in het vooruitzicht staan diverse warmterecords op het punt gebroken te worden. Welke officiële datum-warmterecords van de maximumtemperatuur staan deze week op het punt mogelijk te sneuvelen? Hieronder een overzicht van de historisch gemeten maximumtemperatuur in De Bilt voor de periode van 4 tot en met 12 september.

Historisch gemeten maximumtemperatuur in De Bilt (metingen sinds 1901)

Dag | historische maximumtemperatuur
4 september: 28,9 graden (uit 1949)
5 september: 32,6 graden (uit 1949)
6 september: 28,2 graden (uit 1958)
7 september: 26,9 graden (uit 1911)
8 september: 29,5 graden (uit 1911)
9 september: 28,1 graden (uit 2012)
10 september: 28,4 graden (uit 1959)
11 september: 29,3 graden (uit 1919,1999)
12 september: 29,3 graden (uit 1919)

In 2023 kwam het in De Bilt tot dusver tot twee officiële datum-warmterecords van de maximumtemperatuur. Dat was het geval op 1 januari en 8 juli. Daar zullen de komende week hoogstwaarschijnlijk een aantal dagen aan toegevoegd worden. Maandag en dinsdag zal dat nog niet gaan lukken, maar vanaf woensdag worden warmterecords verbroken.

Eind deze week mogelijke hittegolf?

De uitzonderlijk hoge temperaturen en zelfs tropische hitte dat ons de komende week te wachten staat zorgt niet alleen voor diverse warmterecords, maar aan het einde van deze week bestaat ook nog eens de kans op een hittegolf. Een eventuele hittegolf in september, dat zou helemaal een unieke weergebeurtenis opleveren. Komt het tot een hittegolf, dan is dat pas komende vrijdag op z’n vroegst het geval. De kans op een regionale hittegolf is overigens wel groter dan een officiële hittegolf, maar ook een officiële hittegolf in De Bilt is niet geheel uit te sluiten.

Meer lezen over het weer? Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op maandag 4 september 2023 om 12.55 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op maandag 11 september 2023 om 15.36 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0