Hitte verdreven door regen- en onweersbuien

No recent image

Hitte verdreven door regen- en onweersbuien
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 18:45, juni 22 2017.


Bron: Meteo Alblasserdam

Er is in ons land een einde gekomen aan een periode met heet zomerweer. Momenteel wordt de hitte uit ons land verdreven. Deze overgang van zeer warm weer naar een aanzienlijk koeler weertype ging niet zonder slag of stoot aan ons voorbij. Regen- en onweersbuien maakten een einde aan de hitte.

De buien kwamen tot ontwikkeling op een koufront dat van west naar oost over Nederland trekt. Op deze storing zit een zone met bewolking en er vallen verspreide buien die fiks uit kunnen pakken. Hierbij is kans op hagel, windstoten en hoge regenintensiteit. Plaatselijk kunnen de buien voor behoorlijk wat regen zorgen. Aan het begin van de avond trekken de buien naar het oosten toe weg en wordt het van het westen uit weer droog.

Tot halverwege de middag was er nog weinig aan de hand. De zon scheen flink en het was droog. Vervolgens nam de bewolking vanuit het westen toe en volgden in de tweede helft van de middag de eerste buien. De bewolking en neerslag behorend bij de buien kon goed worden waargenomen op een satelliet- en radarbeeld. Buien vielen overigens niet alleen in Nederland. Ook in Duitsland ontstonden in de loop van de dag zware complexen. Bovenstaande satellietfoto is een opname van de NOAA 19 van donderdag 22 juni 2017 16.07 uur LT (bron: Meteo Alblasserdam). Onderstaand een radarbeeld van vanmiddag 15.25 uur LT (bron: Buienradar).


Bron: Buienradar

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0