Lokale IJsdag gemeten in vrij koude en winterse week

Lokale IJsdag gemeten in vrij koude en winterse week

METEO ALBLASSERDAM – Deze week is goed merkbaar geworden dat de winter aanstaande is. We hebben te maken met vrij koud weer en af en toe zijn de weersomstandigheden ook winters met vooral in de nacht en ochtend lichte tot matige vorst en soms gladheid. De temperatuur ligt veelal (ruim) onder het klimatologisch gemiddelde en zo nu en dan valt winterse neerslag of een winterse bui. Zo viel afgelopen maandag namelijk al de eerste sneeuw van dit najaar in het oosten van het land. Inmiddels kleuren delen van Nederland wit door de sneeuw. Ook het winterseizoen 2023-2024 staat op het punt van beginnen, want vrijdag (1 december) begint de meteorologische winter.

Lokale IJsdag

Het koude weer en de lage maximumtemperaturen hebben vandaag in het noordoosten van Nederland gezorgd voor de eerste lokale IJsdag van dit najaar. Er mag van een IJsdag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur (1,5 m) de hele dag niet boven het vriespunt uitkomt. Eelde en Nieuw Beerta hadden de primeur. Op beide KNMI-weerstations bleef de temperatuur donderdag de hele dag onder nul. In Eelde kwam het kwik vandaag niet hoger dan -0,2 graden. In het Groningse Nieuw Beerta bleef de maximumtemperatuur steken op -0,4 graden. Elders in het land wist de temperatuur wel op te lopen tot iets boven het vriespunt. De hoogste waarden werden nog gemeten langs de west- en noordwestkust daar waar de zon een groot deel van de dag heeft geschenen. Van een officiële IJsdag was geen sprake, want op het hoofdstation in De Bilt is een maximumtemperatuur gemeten van 0,9 graden.

Vorig jaar diende de eerste lokale IJsdag in het winterseizoen 2022-2023 zich ruim een week later aan in vergelijking met dit najaar. In 2022 was dat op 9 december en ook toen in het noordoosten van Nederland. Ook die dag had weerstation Eelde de primeur en bleef de maximumtemperatuur (-0,2 graden) de hele dag onder het vriespunt.

[bericht geplaatst op donderdag 30 november 2023 om 23.39 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0