Maandag winterse buien en opnieuw kans op storm

No recent image

[bericht geplaatst op zondag 10 maart 2019 om 23.14 uur lokale tijd]

Dat het voorjaar ver te zoeken is in ons land dat is wel duidelijk. Het is wisselvallig en onstuimig. Kortom: het weerbeeld is herfstachtig met soms winterse perikelen. Zondag was sprake van een westerstorm, kracht 9 Bft. Stormkracht is vooral in het zuidwesten (provincie Zeeland) bereikt. Elders in de zuidelijke helft van het land nam de wind in de middag enige tijd toe naar krachtig tot stormachtig, 6-8 Bft. Daarbij kwamen (zeer) zware windstoten voor.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is vanmiddag tijdens het hoogtepunt van de storm windkracht 7 Bft gemeten.  De hoogst gemeten windsnelheid was 93 km/u.

Maandag kan de wind in de loop van de dag aan zee opnieuw stormkracht bereiken en verder zijn winterse buien in aantocht. Onderstaand de weersverwachting voor vanavond, komende nacht en maandag overdag opgesteld door Meteo Alblasserdam.

Zondagavond heeft de bewolking de overhand en het blijft wisselvallig en winderig. Vooral in de zuidelijke helft van het land komen soms opklaringen voor, maar in de loop van de avond zullen vanaf de Noordzee buien aangevoerd worden die winters van karakter worden. De buien kunnen fel uitpakken met kans op hagel, onweer, (zware) windstoten en zelfs natte sneeuw. In het noorden en oosten valt er voornamelijk aan het begin van de avond regen of natte sneeuw. Het wordt een vrij koude avond bij een matige tot krachtige en aan zee harde of stormachtige westelijke wind.

Komende nacht verloopt vrij koud en het is wisselvallig en winderig. De bewolking overheerst en er worden winterse buien naar ons land aangevoerd. De buien kunnen fel uitpakken en daarbij is kans op onweer, hagel en (zware) windstoten en zelfs natte sneeuw. Plaatselijk kan het glad zijn. De minimumtemperatuur ligt tussen de 1 en 4 °C. De wind waait uit het westen en is matig of vrij krachtig boven land, maar aan zee moet er rekening gehouden worden met een harde of stormachtige wind, kracht 7-8 Bft.

Maandag verloopt wisselvallig en onstuimig en het is verder fris buiten. De bewolking heeft de overhand en winterse buien trekken vanaf de Noordzee over ons land. De buien kunnen fel uitpakken en daarbij is kans op hagel, onweer, zware windstoten en zelfs natte sneeuw. Tussen de buien door zien we vooral tijdens de middag de zon zo nu en dan. De middagtemperatuur ligt rond 6 of 7 °C, maar tijdens een bui is het enkele kouder en de wind laat het flink kouder aanvoelen. De west tot noordwestenwind trekt in de loop van de dag verder aan. Boven land wordt de wind veelal (vrij) krachtig. Aan zee moet er rekening gehouden worden met een stormachtige wind en mogelijk stormkracht. Daarbij komen zware en mogelijk zeer zware windstoten voor.

Ook na maandag blijft het zeer wisselvallig en onstuimig. We blijven te maken houden met veel bewolking en er valt vaak en soms ook veel neerslag.

Opmaak: Sebastiaan  (Meteo Alblasserdam) 

0