Officieel warmste 14 augustus ooit gemeten in De Bilt

Officieel warmste 14 augustus ooit gemeten in De Bilt

METEO ALBLASSERDAM – Het was zondag wederom een dag met tropische hitte in ons land en daarmee de vijfde dag op rij met temperaturen boven de 30 graden. Na het bereiken van de eerste officiële hittegolf van 2022 (zaterdag) hebben de hoge temperaturen van zondag gezorgd voor een datum-warmterecord van de maximumtemperatuur. Zo is officieel sprake van de warmste 14 augustus ooit in De Bilt.

Warmterecord: officieel warmste 14 augustus ooit

Het was vandaag opnieuw een schitterende zomerdag en het bleef droog. De start was zonnig, maar in de middag ontstonden stapelwolken. Bovendien trokken sluierwolken van het zuiden uit Nederland binnen. De temperatuur liep overdag snel op en steeg in vrijwel het hele land door de tropische grens van 30 graden.

Zondag was het officieel de warmste 14 augustus ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee is er, na 1 januari en 22 maart, sprake van het derde officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) van 2022. Op het hoofdstation in De Bilt is vandaag een maximumtemperatuur gemeten van 32,2 graden. Daarmee is het vorige record van 14 augustus (28,7 graden) uit 1973 gesneuveld.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is zondag een maximumtemperatuur gemeten van 31,6 graden. Het KNMI-meetstation in het Brabantse Gilze-Rijen had de hoogste temperatuur: 33,4 graden.

[bericht geplaatst op zondag 14 augustus 2022 om 18.16 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0