Officieel warmste 6 april ooit gemeten in De Bilt

Officieel warmste 6 april ooit gemeten in De Bilt

METEO ALBLASSERDAM – Het is een heerlijke, warme lentedag om buiten te vertoeven en te genieten van het mooie weer. De temperatuur is vanmiddag op veel plaatsen in het land opgelopen naar 20 graden of meer en dat is echt te warm voor begin april. In het zuidoosten loopt de temperatuur lokaal zelfs op tot een zomerse 25 of 26 graden.

De hoge temperaturen gezien de tijd van het jaar hebben zaterdag ook gezorgd voor een warmterecord. Sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901 was het in De Bilt nog nooit eerder zo warm op 6 april als zaterdag. Daarnaast sneuvelde ook het landelijke dagrecord.

Warmterecord: officieel warmste 6 april ooit

Op het hoofdstation steeg de temperatuur in de loop van de zaterdagmiddag tot ruim boven de 20 graden op de thermometer. Dat betekent dat ook de eerste officiële warme dag van het huidige jaar een zekerheid is. Uiteindelijk wist het kwik op te lopen naar 24,1 graden. Na 23 januari, 15 februari, 3 maart en 14 maart kon vandaag het vijfde officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) van 2024 genoteerd worden in De Bilt. Het vorige en bovendien nog vrij recente record van 6 april (23,0 graden) uit 2020 is daarmee gebroken.

De hoogste temperaturen op deze heerlijke en warme lentedag zijn vanmiddag gemeten in het zuiden, oosten en zuidoosten van het land. Op het KNMI-weerstation in het Limburgse Arcen werd zaterdag de hoogste temperatuur van de dag bereikt. Met een temperatuur van meer dan 25 graden (25,7 graden) is ook de eerste lokale zomerse dag van dit jaar een feit. Ook op de weerstations in Gilze-Rijen, Eindhoven en Twente wist het kwik op te lopen naar 25 graden of meer. Op de Waddeneilanden en op het IJsselmeer was het iets minder warm.

Ook landelijk warmste 6 april ooit

Naast het officiële warmterecord sneuvelde vandaag ook het landelijke dagrecord. Het was op 6 april nog nooit eerder zo warm in Nederland als vandaag. Op het KNMI-weerstation in Arcen werd de hoogste temperatuur bereikt: maar liefst 25,7 graden! Het vorige landelijke record van 6 april (24,5 graden in Arcen) uit 2020 is daarmee gesneuveld.

[bericht geplaatst op zaterdag 6 april 2024 om 14.59 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 6 april 2024 om 20.41 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0