Stevige buien trokken maandag over ons land

No recent image

Stevige buien trokken maandag over ons land
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 08:21, mei 31 2016.


Foto: stevige buien zorgden voor veel regen

Gisteren kreeg ons land te maken met stevige regen- en onweersbuien die in grote delen van Nederland voor overlast hebben gezorgd. In de dagen ervoor vielen verspreid ook al enkele fikse buien die plaatselijk voor problemen zorgden. Maandag kreeg het hele land er mee te maken. Voor weerliefhebbers van extreem weer een dag waar al lang naar werd uitgekeken. Voor anderen weer een dag om snel te vergeten.

De voorlaatste dag van mei begon bewolkt en vooral in de zuidelijke helft waren er perioden met regen en buien. In de loop van de dag wist met name in het noordelijke en oostelijke deel de zon door te breken en warmde het er flink op. Verder was het vochtig en benauwd en was het verschil in temperatuur met de rest van ons land groot. Rond halverwege de middag kwam de ontwikkeling van buien dan echt op gang. Net ten oosten van Nederland en boven Noord-Duitsland ontstonden forse regen- en onweersbuien die vervolgens met een stroming uit het oosten ons land binnentrokken. Het oosten, zuiden en zuidoosten werden als eerste getroffen. Naast onweer werden plaatselijk ook hagel en windstoten waargenomen. Verder zorgde een hoge regenintensiteit voor grote hoeveelheden regen in korte tijd waardoor plaatselijk gemakkelijk wateroverlast ontstond. De neerslagintensiteit piekte tijdens de stevige buien al snel dik boven de 100 mm/u. Op onderstaande foto is een boom getroffen door de bliksem.

Later in de middag en avond namen de buien snel in aantal toe en breidden zich uiteindelijk verder uit over het hele land in westelijke richting. Later op de avond verlieten de meeste buien geleidelijk ons land via het westen. Vervolgens namen de buien in aantal en activiteit af en werd het vanuit een oostelijke richting droger. Op onderstaande satellietfoto van maandag 30 mei 2016 16:11 uur LT zijn de eerste ontstane buien goed terug te herkennen aan de grote witte vlekken. Zie de rode pijlen.


Bron: Meteo Alblasserdam. Opname: NOAA 19

Enkele metingen Meteo Alblasserdam
De onderstaande gegevens zijn gemeten door Meteo Alblasserdam op de eigen meetlocatie in Alblasserdam.

– Hoogst gemeten temperatuur: 17,8°
– Totale hoeveelheid regen: 17,8 mm
– Hoogst gemeten regenintensiteit: 60,6 mm/u

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0