Stevige onweersbuien afgelopen avond en nacht

No recent image

Stevige onweersbuien afgelopen avond en nacht
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 17:57, augustus 14 2015.

Donderdagavond, maar ook afgelopen nacht kregen delen van ons land te maken met stevige onweersbuien. Weerliefhebbers en liefhebbers van wat extremer weer kregen eindelijk weer eens wat leuks voorgeschoteld. De buien zorgden wel voor enige overlast, maar het leverde buiten ook mooie wolkenluchten op en fraaie plaatjes.

In de loop van de afgelopen avond trokken de eerste buien vanuit België het zuiden van Nederland binnen. Vooral Zeeland, Zuid-Holland en delen van Brabant kregen er het eerste van langs. Later op de avond ook in Utrecht en Noord-Holland. De buien waren eerst min of meer in een lijnvormig gebied samengepakt en er ontstonden ook nieuwe buien op. Het waren stevige buien die vooral gepaard gingen met veel bliksemontladingen, zware windstoten en doordat de neerslagintensiteit hoog was viel er (in korte tijd) hier en daar ook veel regen. Afgelopen nacht kwamen op meer plaatsen in het land regen- en onweersbuien voor.

In Alblasserdam, waar het meetstation van Meteo Alblasserdam gevestigd is, arriveerde de eerste stevige bui tussen 21.00 en 21.30 uur. Vlak voor de daadwerkelijke bui uit, dus voordat het intensieve neerslaggebied arriveerde begon de wind ineens op te steken en kregen we te maken met forse windstoten. Op de meetlocatie werden tijdelijk zware en bijna zelfs zeer zware windstoten geregistreerd waar vlak daarna het enige tijd tot flinke regenval kwam met daarbij veel bliksemontladingen. De piek kwam uit op 97 km/u. Verder kregen we een daling van de temperatuur van zo’n 5 graden en een flink ruimende wind. De minimumtemperatuur kwam in de nacht naar vrijdag niet onder de 19 graden uit. De hoogst gemeten neerslagintensiteit lag rond 77 mm/u en in totaal viel er op het meetstation van Meteo Alblasserdam een kleine 25 mm aan regen.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0