Tropische donderdag werd afgesloten met zware onweersbuien

No recent image

Tropische donderdag werd afgesloten met zware onweersbuien
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 13:55, juni 24 2016.

De eerste tropische dag van dit jaar werd meteen afgesloten met zware onweersbuien die met name donderdagavond en nacht naar vrijdag over ons land trokken. Vooral de provincies Brabant, Limburg en Gelderland hadden overlast door dit zware weer. In dit bericht vatten we de dag van gisteren nog eens kort samen. Een korte periode met zomerweer die werd afgestraft door een situatie waar vele liefhebbers van extreem weer naar uit hebben gekeken. Zo ook Sebastiaan namens Meteo Alblasserdam. Volgens hem mogen dit soort dagen wel vaker voorkomen, maar helaas heb je dit niet in eigen hand.

23-06-2016
Het was een erg warme en benauwde donderdag. Het benauwde weer kwam tot stand door de hoge temperaturen in combinatie met veel vocht in de lucht. Ons land bevond zich namelijk in de aanvoer van een warme, vochtige tropische luchtmassa. De erg warme lucht werd vanuit het diepe zuiden van Europa naar ons land getransporteerd.

In de ochtend en aan het begin van de middag was er in een groot deel van Nederland veel bewolking en trokken enkele en soms stevige regen- en onweersbuien over met name het westen en midden van het land. Ze zorgden op meerdere plaatsen voor overlast en schade. Deze buien trokken in de loop van de middag naar het noorden toe weg.

Zonneschijn
Waar bleven de nieuwe zware buien? De buien werden al later in de middag weer verwacht maar bleven voorlopig uit. Vanuit het zuidwesten volgde een gebied met opklaringen waardoor de zon enkele uren flink kon schijnen. Hierdoor schoot de temperatuur omhoog en werd het op veel plaatsen zomers warm met waarden tussen de 25 en 30 graden. In het binnenland werd het voor het eerst dit jaar tropisch warm waarbij de grens van de 30 graden werd gehaald. Deze opwarming kwam weer ten goede voor de zware onweersbuien die in de loop van de avond volgden.

Bijzondere situatie
Zware buien komen wel vaker voor in Nederland. Zeker tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus als de hoogste temperaturen van het jaar gehaald worden. Jaarlijks zie je dit soort dagen wel voorbij komen. Het ene jaar telt soms meer van dit soort dagen dan het andere. Gisteren was er een situatie die je niet snel terugziet op de weerkaarten en de onweer/convectieve parameters sloegen flink uit. Je zou kunnen zeggen dat het op licht Amerikaanse omstandigheden begon te lijken. Verder was het erg warm, was de lucht zeer vochtig, hadden we hoge dauwpunten en forse onstabiliteit tot op grote hoogte. De verwachte buien moesten eigenlijk wel zwaar uitpakken en dat gebeurde ook.

Zware buien tijdens donderdagavond en nacht naar vrijdag
In de loop van de avond trok een gebied vanuit het zuidzuidwesten richting Nederland. In eerste instantie viel het met de buienactiviteit nog wel mee, maar in de loop van de avond kwam de atmosfeer tot ontploffing en ontstonden in rap tempo enorme buien die vanuit België binnen binnentrokken. Vooral de provincies Brabant, Limburg en Gelderland kregen er flink van langs. De buien gingen gepaard met veel biksem en plaatselijk flinke windstoten en hagelstenen die voor overlast en schade zorgen. Schade zoals omgewaaide bomen, Ook viel de regen met bakken uit de lucht waardoor al snel overlast ontstond door het vele water dat in korte tijd viel. In de nacht naar vrijdag hielden de buien nog even aan. Later verdwenen de meeste buien en werd het rustiger.

Chase Meteo Alblasserdam donderdagavond in midden en oost Brabant
Een uitgebreid verslag hiervan leest u in het eerstvolgende nieuwsbericht dat wij plaatsen. Hierin leest u wat wij hebben gedaan en waarom we dit doen. Bekijk hieronder alvast de video.

Voor nu dank voor het lezen van dit bericht.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0