Vanaf dinsdag periode met droog en heet zomerweer

No recent image

Vanaf dinsdag periode met droog en heet zomerweer
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 23:59, augustus 22 2016.


Foto: vanaf dinsdag droog en heet zomerweer

Vanaf dinsdag keert de zomer weer volledig terug in Nederland en volgt er een periode met droog en heet zomerweer en veel zonneschijn. Met de hitte die voor de komende dagen op het programma staat kunnen we weer lekker naar het strand of een frisse duik in het zwembad nemen. Veel scholieren kunnen deze week nog genieten van het weer tijdens hun zomervakantie. Voor leerlingen in regio midden had de vakantie nog wel een week langer mogen duren. Daar zijn vanaf vandaag namelijk de scholen weer begonnen.

Dinsdag wordt het weer in ons land gunstig beïnvloed door een hogedrukgebied. Het wordt een rustige, fraaie en erg warme zomerdag. Overdag kunnen we vrij veel zon verwachten en het blijft droog. Met name het noordelijke deel zal gevoelig zijn voor bewolking. De temperatuur loopt naarmate de dag vordert snel op en met 24-29 graden wordt het vanmiddag op veel plaatsen met gemak zomers warm. Het warmst wordt het in het zuiden. Er is weinig wind. Ook woensdag en donderdag valt er geen neerslag en is het (vrij) zonnig. Het wordt alleen maar warmer. Woensdag worden al tropische temperaturen gehaald, maar donderdag gebeurt dit op veel plaatsen.

Komend weekend mogelijke hittegolf
De meteorologische zomer nadert geleidelijk haar einde, maar aankomend weekend zijn er kansen op een mogelijke hittegolf in Nederland zo aan het einde van de maand augustus. Gezien de te verwachte maximumtemperaturen lijkt een regionale hittegolf goed mogelijk, maar een landelijke hittegolf is wat onzekerder. Het blijft nog even afwachten. In Nederland spreken we van een officiële, landelijke hittegolf als op het waarneemstation in De Bilt de maximumtemperatuur op minimaal 5 dagen achtereenvolgens 25,0 graden of meer is en waarbij het ten minste op 3 dagen 30,0° of meer is. Gebeurt dit op een ander meetpunt dan spreken we van een regionale hittegolf.

De laatste regionale hittegolf die Meteo Alblasserdam heeft geregistreerd in Alblasserdam was vorig jaar. Deze duurde 6 dagen, begon op 30 juni en eindigde op 5 juli. Ook landelijk was er sprake van een hittegolf. Het was de 24e sinds 1901.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0