Vanaf donderdag wordt het vrij koud en licht winters

Vanaf donderdag wordt het vrij koud en licht winters

METEO ALBLASSERDAM – De afgelopen tijd hebben we veelvuldig kunnen genieten van de zon met daarnaast ook nog eens temperaturen die ons geregeld deden denken aan het voorjaar. Het weerbeeld is deze week geleidelijk aan het veranderen en het wordt kouder. Sterker nog: we gaan van lenteweer naar een licht winters weerbeeld.

Vanaf donderdag wordt het vrij koud, soms guur en volgen winterse perikelen. Zoals de spreekwoorden luiden: ”maart roert zijn staart” & ”april doet wat hij wil”. Ook in deze tijd van het jaar kan het weerbeeld nog winters van karakter zijn.

Maart, een uitstekende lentemaand

Voorjaarsmaand maart was op weergebied een geweldige maand. Het was namelijk zeer zonnig en droog in ons land. Niet dat er geen regen is gevallen, maar de hoeveelheden neerslag waren tot nu toe zeer gering. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is tot 30 maart een neerslagsom gemeten van slechts 1,8 mm. Daarmee wordt maart 2022 hoogstwaarschijnlijk de droogste maartmaand in Alblasserdam sinds 2007.

De temperatuur deed ons vaak denken aan de lente, maar geregeld kon er ook een vorstdag genoteerd worden. Zo telt De Bilt tot 30 maart elf vorstdagen en ook op elf dagen is een maximumtemperatuur gemeten van tenminste 15,0 graden. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam zijn tot 30 maart twaalf vorstdagen gemeten. Ook op twaalf dagen kon worden gesproken van een lentedag met een maximumtemperatuur van tenminste 15,0 graden.

Van lenteweer naar winterse omstandigheden

Vanaf donderdag komt de winterjas goed van pas. Het wordt vrij koud, soms guur en we krijgen te maken met winterse neerslag. Zo wordt het tijdelijk licht winters in ons land en kan het met name vanaf de donderdagavond regionaal een beetje wit worden. Ook neemt door de winterse neerslag dan de kans op gladheid toe. Later op de donderdag neemt ook de wind toe. Langs de kust, boven het IJsselmeer en in het Waddengebied wordt de wind hard en op een enkele plek mogelijk zelfs even stormachtig, 7-8 Bft. Daarnaast kunnen er (zware) windstoten voorkomen. Door de stevige wind zal het beduidend kouder aanvoelen.

Bekijk meer weersverwachtingen via onze website: www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op woensdag 30 maart 2022 om 22.33 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op donderdag 31 maart 2022 om 13.39 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0