Voor het eerst sterke zonkracht dit jaar

Voor het eerst sterke zonkracht dit jaar

In deze tijd van het jaar staat de zon overdag hoog aan de hemel. De zon komt vroeg op en gaat laat onder en dus is het nog maar ongeveer acht uur donker. We kunnen goed merken dat de zon veel kracht heeft. Dit zien we terug in de metingen van de zonkracht (uv-index) en de intensiteit van de zonnestraling. In de periode tussen 12.00 en 15.00 uur, als de zon op z’n hoogst aan de hemel staat, is het verstandig om de huid niet te lang bloot te stellen aan directe zonnestraling. Dit om snelle verbranding van de huid te voorkomen.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam worden zowel zonkracht (uv-index) als zonnestraling gemeten. Maandag (18 mei) is voor het eerst dit jaar een sterke zonkracht gemeten. Namelijk 7.0 aan het begin van de middag. Volgens de schaal van de zonkracht komt een uv-index van 7-8 overeen met een sterke zonkracht. De huid kan bij te lange blootstelling aan een hoge zonkracht gemakkelijk snel verbranden.

De hoeveelheid uv-straling afkomstig van de zon die het aardoppervlak bereikt is afhankelijk van hoe hoog de zon aan de hemel staat. Dit varieert van seizoen tot seizoen en het moment van de dag. Tijdens de zomermaanden is de zonkracht op z’n hoogst en tijdens de wintermaanden uiteraard op z’n laagst. De temperatuur heeft overigens geen directe invloed op de zonkracht. Bewolking bijvoorbeeld, maar ook andere factoren hebben wel invloed op de zonkracht.

Bekijk voor de actuele metingen van de zonkracht op onze meetlocatie in Alblasserdam (Zuid-Holland) onze website: https://www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op maandag 18 mei 2020 om 16.47 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0