Warme najaarsdagen op komst, het wordt ruim 20 graden!

Warme najaarsdagen op komst, het wordt ruim 20 graden!

METEO ALBLASSERDAM – Inmiddels zitten we in de laatste week van herfstmaand oktober. De dagen duren korter en komend weekend gaat ook nog eens de wintertijd in. Wordt het dan ook kouder? Nee, de temperatuur gaat juist omhoog. Wat er gebeurt en gaat gebeuren is bizar! De temperaturen blijven de rest van deze maand hoog voor de tijd van het jaar en stijgen de komende dagen op veel plaatsen in ons land zelfs door de grens van 20 graden. Kortom: er staan ons nog een aantal warme herfstdagen te wachten en diverse warmterecords staan op het punt verbroken te worden.

Herfstvakantie, deze week prima najaarsweer

Oktober is tot nu toe gemiddeld een warme maand. Gelet op de hoge temperaturen die we deze week nog kunnen verwachten zal de gemiddelde temperatuur nog iets hoger gaan uitkomen. Afgelopen week had het noorden van Nederland herfstvakantie, deze week kunnen het midden en zuiden van ons land genieten van prima najaarsweer en zeer aangename temperaturen voor eind oktober. Temperaturen die namelijk ruim hoger liggen dan normaal is voor de tijd van het jaar.

Deze week begon wisselvallig en aan de onstuimige kant met vooral op de maandag enkele buien en een behoorlijk stevige wind. Ook dinsdag viel nog een enkele verspreide bui. Beide dagen verliepen zacht, maar wel iets minder zacht dan afgelopen weekend bijvoorbeeld.

Vanaf woensdag bevindt ons land zich weer in de aanvoer van zachtere lucht. De hoge temperaturen hebben we te danken aan een zeer gunstige weersituatie, verdeling van de luchtdruk en positie van druksystemen. Een omvangrijk hogedrukgebied ligt met centrum ter hoogte van centraal Europa en bouwt zich op. Lagedrukgebieden liggen voornamelijk naar het westen op de Oceaan. Door overwegend en aanhoudend zuidelijke winden weet zeer zachte lucht vanuit het zuiden/zuidwesten van Europa ons land te bereiken.

Het wordt warmer, komende dagen ruim 20 graden!

Woensdagmiddag steeg de temperatuur in ons land in combinatie met flink wat zon en droog weer naar 17 tot 20 graden. De zuidelijke provincies hadden de hoogste waarden met regionaal dus meer dan 20 graden op de thermometer. Eindhoven had de hoogste temperatuur: 20,9 graden. De komende dagen houden we voorlopig aanhoudend prima najaarsweer. Er zijn perioden met zonneschijn en de kans op regen is vrij klein. Het blijft de rest van oktober overwegend droog en het wordt vanaf donderdag niet kouder, maar juist warmer. De komende dagen stijgt de temperatuur op veel plaatsen door de grens van 20 graden en daarmee is sprake van warm herfstweer. Met name op de vrijdag en zaterdag kan de temperatuur op de warmste plaatsen lokaal stijgen tot maar liefst 24 graden, zeker in het zuidoosten.

Temperaturen van 20 graden of meer komen overigens wel vaker voor in oktober, maar zijn aan het einde van oktober toch echt zeldzamer. Diverse warmterecords staan op het punt verbroken te worden. Daarnaast zijn ook de minimumtemperaturen tijdens de nachtelijke uren hoog te noemen. Hieronder een overzicht van de weersvooruitzichten voor de komende vijf dagen, opgesteld door Meteo Alblasserdam.

Weersvooruitzichten donderdag 27 oktober tot en met maandag 31 oktober
Weersvooruitzichten donderdag 27 oktober tot en met maandag 31 oktober

[bericht geplaatst op woensdag 26 oktober 2022 om 16.02 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op woensdag 26 oktober 2022 om 18.22 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0