Winterse neerslag op komst. Zondag weer dooi

No recent image

[bericht geplaatst op zaterdag 15 december 2018 om 17.04 uur lokale tijd]

De winterkou van vandaag en de afgelopen dagen zal spoedig ons land verlaten en plaats gaan maken voor zachter weer. Zondag weet het kwik weer op te lopen tot ruim boven het vriespunt. Overigens gaat deze overgang niet geheel zonder slag of stoot en het wordt vanaf vanavond nog even winters en wit buiten.

Op een naderende storing raakt het zaterdagavond vanuit het zuidwesten bewolkt. Eerst is het overal droog, maar in de loop van de avond trekt een zone met winterse neerslag het land binnen en er gaat sneeuw vallen. In combinatie met temperaturen rond het vriespunt kan de sneeuw gemakkelijk enige tijd blijven liggen en kan het glad worden. In het oosten en noorden van het land blijft het vanavond op de meeste plaatsen nog droog. Er staat boven land een matige en aan zee krachtige of harde zuidoostenwind. Door de wind voelt het een stuk kouder aan buiten.

Komende nacht trekt de storing met bijbehorende bewolking en winterse neerslag verder naar het noordoosten. Het is bewolkt en wisselvallig en koude lucht maakt geleidelijk plaats voor mildere lucht. In het oosten en noorden van het land is het eerst nog wel droog, maar in de loop van de nacht gaat ook daar af en toe winterse neerslag vallen. Bovendien kan de winterse neerlag tijdelijk blijven liggen en er is kans op gladheid. De temperatuur ligt rond het vriespunt. In het westen en zuidwesten stijgt het kwik tot iets boven het vriespunt. Er waait boven land een matige en aan zee krachtige of harde wind.

Zondag weet de zachtere lucht tot het hele land door te dringen en zo komt er een einde aan de winterkou en het kortdurende winterweer. De zone met (winterse) neerslag trekt aan het begin van de dag naar het noordoosten toe weg en plaatselijk kan het nog glad zijn. In de loop van de dag wordt het vanuit het zuidwesten droger, maar de kans op wat regen of een buitje blijft mogelijk. Bovendien breekt de zon zo nu en dan door. De temperatuur loopt in de middag op naar 3 tot 7 graden bij een boven land zwakke of matige en aan zee eerst nog (vrij) krachtige wind uit richtingen tussen zuid en west.

Na het weekeinde is winterweer vrijwel uitgesloten. Overdag ligt de temperatuur gemiddeld rond 7 graden.

Opmaak: Sebastiaan  (Meteo Alblasserdam) 

0