Woensdag 1 maart: begin van de meteorologische lente

No recent image

Woensdag 1 maart: begin van de meteorologische lente
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 10:32, maart 1 2017.

Nu de maand februari voorbij is, is er ook een einde gekomen aan de meteorologische winter. De meteorologische winter begon op 1 december van het afgelopen jaar en duurde drie kalendermaanden lang. Namelijk 90 dagen (tot en met 28 februari). Vandaag, woensdag 1 maart, is de meteorologische lente begonnen. Gezien de tijd van het jaar gaan we weer de goede kant op wat betreft het weer. het blijft langer licht en de zon krijgt geleidelijk meer kracht. Aan het einde van deze maand gaat ook de klok nog eens één uur vooruit.

Velen kijken ongetwijfeld al uit naar het voorjaar, naar een periode met beter en warmer weer. Zo kunnen we de koude en donkere wintermaanden achter ons laten. Ondanks dat in deze maand de lente begint, kunnen winterse perikelen, zoals winterse kou en neerslag, natuurlijk nog steeds voorkomen.

Een meteorologisch seizoen begint om praktische, maar ook klimatologische redenen, altijd op de eerste dag van de desbetreffende maand en duurt drie kalendermaanden lang. Astronomisch bekeken moet de lente nog beginnen. Dit is pas op 20 maart.

Zo duurt de meteorologische lente van 1 maart tot en met 31 mei, de zomer van 1 juni tot en met 31 augustus, de herfst van 1 september tot en met 30 november en de winter van 1 december tot en met de laatste dag van februari.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0