Woensdag eerste najaarsstorm!

No recent image

Woensdag eerste najaarsstorm!
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 18:37, september 12 2017.


Bron: Meteo Alblasserdam

Het is vroeg dit najaar, maar woensdag staat toch echt de eerste storm op het programma van dit herfstseizoen. Sterker nog: astronomisch gezien is de herfst nog niet eens begonnen. Morgen wordt het zeer onstuimig en aan zee gaat het tot een west tot zuidwesterstorm komen. Op de Wadden en in het Waddengebied kan het in de loop van de dag plaatselijk tot een tijdelijke windkracht 10 (zware storm) komen. Daarbij zullen zeer zware windstoten optreden tot boven de 100 km/u.

Situatie
Een geleidelijk uitdiepend frontaal laag op de Atlantische Oceaan koerst momenteel in oostelijke richting naar het Verenigd Koninkrijk om via de Noordzee morgen richting Denemarken te trekken. De bijbehorende storing trekt in de nacht naar woensdag vanuit het westen het land binnen en dit gaat gepaard met bewolkt weer en perioden met (buiige) regen. Hieronder een satellietbeeld (NOAA 19) van dinsdagmiddag 12-09-2017 17.11 uur LT. De depressie met kern nabij Ierland is hierop goed terug te herkennen.


Bron: Meteo Alblasserdam

Weerbeeld dinsdagavond, nacht naar woensdag & woensdag overdag
Vanavond is de stroming west waarmee wolken en opklaringen, maar ook enkele buien worden aangevoerd. Later op de naderende storing vanuit het westen toenemende bewolking gevolgd door regen. Het koelt af naar 11-14 °C. De west tot zuidwestenwind krimpt naar het zuiden en trekt geleidelijk aan. Komende nacht raakt het van het westen uit overal bewolkt en er trekt een regenzone over het land. De wind trekt steeds verder aan en het wordt met name later in de nacht onstuimig. In het binnenland trekt de wind uit zuid tot zuidwest aan naar (vrij) krachtig. Aan zee storm(achtig), 8-9 Bft. Daarbij neemt de kans op (zware) windstoten toe.

Woensdag overdag is het wisselvallig en zeer onstuimig. Wolken en buien bepalen het weerbeeld, maar af en toe is er ook zon. De maximumtemperatuur ligt tussen de 15 of 16 °C in het noorden en 18 of 19 °C in het zuiden.

Verwachting wind en windstoten woensdagochtend- en middag
De wind waait woensdag overdag uit het westen tot zuidwesten en is krachtig of hard boven land, 6-7 Bft. Daarbij moet rekening gehouden worden met zware windstoten. Aan zee storm (9 Bft), maar het zwaartepunt trekt in de loop van de dag naar het noord(west)elijk kustgebied, het Waddengebied en de Waddeneilanden. Plaatselijk is er een tijdelijke uitschieter naar windkracht 10 (zware storm) mogelijk. Daarbij zullen zeer zware windstoten voorkomen tot boven de 100 km/u! Pas in de namiddag en avond geleidelijk afnemende wind.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0