METEO ALBLASSERDAM – De huidige novembermaand loopt teneinde en komende zondag begint meteorologisch gezien de winter. In de eerste dagen van deze week is het wat betreft de temperatuur overdag vrij zacht en het weerbeeld vaak wisselvallig. Komende woensdag krijgt ons land te maken met stormdepressie Conall en brengt vanaf het avonduur zeer zware windstoten met zich mee voor met name het noordwesten en noorden van Nederland. Daarna wordt het kouder en vanaf vrijdag volgen een paar vrij rustige en droge dagen.
Wat voor weerbeeld kunnen we woensdag verwachten omtrent stormdepressie Conall, wanneer en waar wordt het onstuimig en hoe hard gaat het stormen? U leest het verder in dit bericht van Meteo Alblasserdam.
Herfststorm Conall op komst
Op de Atlantische Oceaan vinden we vandaag een kern van lagedruk terug en verplaatst zich noordoostwaarts. In de nacht van dinsdag op woensdag en woensdagochtend trekt het laag over het zuiden van Engeland en zet vervolgens snel koers naar de Noordzee. Woensdagmiddag ligt de depressiekern iets ten noordwesten van ons land en ontwikkelt zich vervolgens in snel tempo tot een heuse zware storm. Rondom de depressiekern ontwikkelt zich dan een zeer actief windveld in een langgerekte, maar ook relatief smalle zone. Dit windveld bereikt in de loop van de woensdagmiddag vanuit het westen ons land en brengt forse windstoten met zich mee. Het hoogtepunt van de storm wordt in de avond verwacht, het zwaartepunt trekt over het noordwesten en noorden. De depressiekern trekt daarbij in een west-oost beweging over het noorden van Nederland. De storm en zeer zware windstoten kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen, dus voor wie de weg op gaat is het zeker vanaf het einde van de middag goed oppassen geblazen. Vooral in het westen, noordwesten en noorden van ons land. Het KNMI kende eerder vandaag al een naam toe aan de naderende stormdepressie en heet dus Conall. Conall is de derde naam uit de namenlijst van de Westgroep van het huidige stormseizoen 2024-2025.
Vanaf het avonduur begint het voor de kust van Noord-Holland te stormen. In de loop van de avond ook op de Waddeneilanden, in het Waddengebied en rondom het IJsselmeergebied. In het noord(west)en moet er worden opgepast voor zeer zware windstoten van 100-115 km/u. Langs de noordwestkust, de westelijk gelegen Waddeneilanden en in het westelijk deel van het Waddengebied kan kortdurend zelfs zware storm worden bereikt, windkracht 10. Daarbij komen zeer zware windstoten voor tot mogelijk 125 km/u. Elders in het land komen op veel plaatsen zware windstoten voor van 75-95 km/u. Het minst onstuimig wordt het in het zuiden en zuidoosten.
Op onderstaand satellietbeeld is het lagedrukgebied duidelijk terug te herkennen op de Atlantische Oceaan. Het beeld is van dinsdagmiddag 26 november 2024, 13.00 uur lokale tijd.
Vanaf de namiddag tot begin van de woensdagnacht onstuimig vanwege stormdepressie Conall én (zeer) zware windstoten
Weersvoorspelling van woensdagochtend tot en met woensdagnacht
Woensdagochtend is er veel bewolking en volgen van het zuidwesten uit in het hele land perioden met regen. In het noordoosten kan aanvankelijk plaatselijk mist voorkomen. De wind is zuidoostelijk, later komend uit het zuiden en zwak of matig. Langs de zuidwestkust staat er aan het begin van de ochtend een vrij krachtige wind. In de loop van de ochtend neemt de wind toe en wordt aan zee krachtig tot hard.
Woensdagmiddag is er veel bewolking en zijn er perioden met regen. Aan het einde van de middag wordt het vanuit het westen tijdelijk droger. De temperatuur loopt in vrijwel het hele land op tot in de dubbele cijfers. Het wordt 10 tot 12 graden en dat is zacht voor eind november. De wind neemt verder toe en wordt aan zee, op het IJsselmeer en in het Waddengebied hard of stormachtig, kracht 7-8. Vanaf halverwege de middag komen daarbij zware windstoten voor van 75-95 km/u uit het zuidwesten tot westen. Vanaf het avonduur begint het voor de kust van Noord-Holland te stormen en komen zeer zware windstoten voor van 100-125 km/u.
Woensdagavond is er veel bewolking en vanuit het noordwesten neemt de kans op een bui toe. Plaatselijk komt nog een enkele opklaring voor. De wind draait naar het westen tot noordwesten en trekt verder aan. In een groot deel van het land komen zware windstoten voor van 75-95 km/u. Niet alleen voor de kust van Noord-Holland, maar ook op de Waddeneilanden, in het Waddengebied en rondom het IJsselmeergebied bereikt de wind stormkracht. In het noord(west)en moet er worden opgepast voor zeer zware windstoten van 100-115 km/u. Langs de noordwestkust, de westelijk gelegen Waddeneilanden en in het westelijk deel van het Waddengebied kan kortdurend zelfs zware storm worden bereikt, windkracht 10. Daarbij komen zeer zware windstoten voor tot mogelijk 125 km/u. Later op de avond neemt de wind van het zuidwesten uit langzaam in kracht af en stroomt koudere lucht het land binnen.
Woensdagnacht verloopt wisselend bewolkt en er trekken een aantal buien over ons land in een noordwest-zuidoost beweging. De temperatuur ligt tussen de 4 en 8 graden. De wind komt uit het westen tot noordwesten en vooral in het noord(west)en is er aanvankelijk nog veel wind. Op de Waddeneilanden en in het Waddengebied staat er aan het begin van de nacht nog een harde of stormachtige wind, kracht 7-8. Daarbij komen zware windstoten voor van 75-100 km/u. In de loop van de nacht neemt de wind vanuit het zuidwesten langzaam verder in kracht af.
Meer lezen over het weer? Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.
[bericht geplaatst op dinsdag 26 november 2024 om 16.42 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op woensdag 27 november 2024 om 17.22 uur lokale tijd]
Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)