Zaterdag 27 mei: eerste tropische dag van 2017

No recent image

Zaterdag 27 mei: eerste tropische dag van 2017
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 19:25, mei 27 2017.


Bron: Meteo Alblasserdam

Het is nog geen zomer, maar de eerste tropische dag van 2017 is een feit. We spreken van een tropische dag als de maximumtemperatuur op een hoogte van 1,5 meter boven de grond oploopt naar 30,0 °C of meer. Zaterdag 27 mei wist het kwik op het waarneemstation van Meteo Alblasserdam voor het eerst dit jaar op te lopen naar minimaal 30 °. Daarmee is de eerste tropische dag van dit jaar al vrij vroeg een zekerheid.

Het was vandaag een zonovergoten en hete lentedag. Er werd erg warme lucht naar ons land aangevoerd en in combinatie met volop zon liep het kwik gedurende de dag snel op. De minimumtemperatuur werd rond het ochtenduur bereikt: 13,9 °C. Iets na halverwege de middag steeg de temperatuur op het meetstation van Meteo Alblasserdam naar maar liefst 31,6 °C.

Vanaf de namiddag nam de bewolking vanuit het zuiden verder toe en de wind draaide daarbij naar een westelijke richting met een flinke temperatuurdaling tot gevolg. Het is verder overdag droog gebleven en er stond een matige of vrij krachtige wind uit een veelal zuidoostelijke richting. De hoogst gemeten windsnelheid was 37 km/u.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0