Zomer komt er nu echt aan, het wordt erg warm vanaf vrijdag

Zomer komt er nu echt aan, het wordt erg warm vanaf vrijdag

METEO ALBLASSERDAM – Meteorologisch gezien is het al zomer en de start van juni is fraai en droog met veel zonneschijn. Zomerse weersomstandigheden dus, maar vanaf eind deze week wordt het pas echt zomer in Nederland. Naast het mooie zomerweer waar we al mee te maken hebben kunnen we vanaf vrijdag namelijk ook flink hogere temperaturen verwachten. Er staan zomerse temperaturen op ons te wachten en in het komende weekend komen weermodellen zelfs met regionaal tropische hitte van boven de 30 graden.

Hogedruksituaties hebben de laatste tijd veelvuldig gezorgd voor fraai, droog en warm weer en dat is momenteel nog steeds het geval. Sinds half mei is in ons land amper meer regen gevallen, maar door de aanhoudende noordelijke tot noordoostelijke winden zijn de echt hoge temperaturen ook uitgebleven en waren de nachten vaak behoorlijk fris te noemen. Daar gaat vanaf eind deze week dus verandering in komen. Zo is afgelopen zondag in het noordoosten nog plaatselijke nachtvorst gemeten (vorst op 10 cm), en dat in de eerste week van juni! Wat betreft de maximumtemperatuur bleef het bij een enkele lokale zomerse dag. In De Bilt is het nog steeds wachten op de eerste officiële zomerse dag van dit jaar, want 25,0 graden of meer is het op het hoofdstation nog niet geweest. Lang hoeven we daar niet meer op te wachten.

Zomer komt eraan, hoge temperaturen op komst

Ook deze week zorgt de invloed van hogedruk vaak voor zonnig en droog weer, maar tot en met donderdag treden er in de temperatuur geen grote veranderingen op. De noord tot noordoostenwinden blijven zorgen voor duidelijke verschillen in de maximumtemperatuur tussen het noorden en zuiden van het land en dat was ook op de maandag het geval. Op de Waddeneilanden werd het slechts een graad of 15, terwijl in Limburg een lokale zomerse 25 graden genoteerd kon worden. Dat is een verschil van zo’n 10 graden. Ook de komende dagen zal op veel plaatsen sprake zijn van warm weer met maxima van boven de 20 graden. In Brabant en Limburg wordt het plaatselijk zomers warm. Daarnaast zullen de nachten aan de frisse kant blijven.

Vanaf vrijdag en zeker in het komende weekeinde draait de wind naar oostelijke richtingen en dan gaat het snel fors opwarmen. Voor komende vrijdag staan er voor veel plaatsen al zomerse temperaturen op het programma tussen de 25 en 30 graden. Die dag lijkt ook de eerste officiële zomerse dag van 2023 een feit te worden in De Bilt. Daarmee valt de eerste officiële zomerse dag erg laat dit jaar. Vanaf het weekeinde loopt de temperatuur alleen maar verder op en kunnen we voor het eerst dit jaar hoogstwaarschijnlijk regionaal tropische hitte verwachten. Daarnaast zullen ook de nachten beduidend warmer verlopen en komt er een einde aan een reeks frisse nachten. De weersomstandigheden blijven voorlopig fraai en volop zomers. In het weekeinde is er vooralsnog slechts een kleine kans op een plaatselijke regen- of onweersbui. Als de temperatuur lang genoeg wil meewerken is volgende week zelfs een lokale hittegolf niet uitgesloten.

Weersvooruitzichten woensdag 7 tot en met zondag 11 juni 2023
Weersvooruitzichten woensdag 7 tot en met zondag 11 juni 2023

Meer lezen over het weer? Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op maandag 5 juni 2023 om 20.33 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 6 juni 2023 om 14.22 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0