Astronomische zomer begint met fraai en warm zomerweer

Astronomische zomer begint met fraai en warm zomerweer

METEO ALBLASSERDAM – Na een kortdurende zomerdip heeft het weer zich weer prima weten te herstellen. Afgelopen zondag en maandag hadden we tijdelijk te maken met koeler weer, maar zon en warmte zijn inmiddels weer helemaal terug in Nederland. Het is het begin van een aantal behoorlijk warme dagen dat ons deze week nog te wachten staat.

Dinsdag is de astronomische zomer (om 11.14 LT) begonnen met zomerse weersomstandigheden en warmte. Eerder deze maand (1 juni) begon al de meteorologische zomer.

Fraaie en warme start van de astronomische zomer

Dinsdag kunnen we een vrij rustige zomerdag verwachten en de temperatuur gaat flink omhoog tijdens de start van de astronomische zomer. Er volgt een fraaie en warme dag, lokaal kan de temperatuur door de zomerse grens van 25 graden stijgen. De start is fraai. Er is veel zon, maar van het zuiden uit neemt de bewolking geleidelijk toe. Er volgen sluierwolken. Deze zullen in de loop van de dag wel dikker worden. Vooral in het noorden ontstaan er enkele vriendelijke stapelwolken. Het blijft droog en de temperatuur stijgt in de middag naar 21 tot 25 graden. Er waait een zwakke of matige veranderlijke wind.

Komende dagen hoge temperaturen

De komende dagen loopt de temperatuur alleen maar verder op. Woensdag staat ons een mooie zomerdag te wachten. Er is volop zon en het warmt overdag snel op. In de middag wordt het in het zuiden van ons land op veel plaatsen zomers warm met temperaturen boven de 25 graden. Het kwik loopt op naar 23 graden in het noorden tot hooguit 28 graden in Limburg. Het blijft droog en er waait een meest zwakke of matige wind uit het noorden tot noordoosten.

Donderdag wordt de warmste dag van deze week. Er staan hoge temperaturen op het programma en we kunnen zelfs tropische hitte verwachten. De dag start met veel zon en de temperatuur loopt snel op. Het wordt in de middag 28 tot maximaal 32 graden. Of het ook tot de eerste officiële tropische dag van 2022 komt is nog maar de vraag. Hiervoor moet de maximumtemperatuur op het hoofdstation in De Bilt stijgen naar ten minste 30,0 °C.

In de loop van de dag nemen van het zuiden uit zowel de bewolking als onstabiliteit toe. Later op de dag kan er met name in het zuiden van het land een enkele lokale regen-of onweersbui voorkomen, maar verder blijft het overdag vrijwel overal droog. De wind is zwak of matig en aanvankelijk oostelijk. In de loop van de dag wordt de wind variabel. Vanaf vrijdag wordt het minder warm.

[bericht geplaatst op dinsdag 21 juni 2022 om 12.59 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op donderdag 23 juni 2022 om 14.44 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0