Zomer komt eraan, eind deze week tropische hitte

Zomer komt eraan, eind deze week tropische hitte

METEO ALBLASSERDAM – We kunnen ons gaan verheugen op zon en warmte, want deze week komt in het teken te staan van volop zomerse weersomstandigheden. Na een wisselvallig en nat begin van zomermaand juni is het nu de beurt aan de zomer. Vanaf dinsdag komt er steeds meer zon en gaat de temperatuur flink in de lift. Aan het einde van deze week komen de weermodellen zelfs met tropische hitte voor Nederland, temperaturen boven de 30 graden!

Eindelijk zomerweer

Het zomerweer dient zich eindelijk snel aan. Het wordt deze week lekker weer om buiten te vertoeven. Het is tijd voor zomerse kleding, de barbecue kan aan en met name later deze week behoort ook het nemen van een verkoelende duik tot de mogelijkheden. Tegelijkertijd is het in de middag ook oppassen voor sterke zonkracht.

Maandag stroomt nog wel iets koelere lucht uit over ons land. Het weerbeeld is wederom wisselend en over het algemeen is het gewoon een prima zomerdag. Overdag wisselen stapelwolken en zon elkaar af. In het noorden en oosten valt eerst een enkele bui. Elders in het land blijft het op de meeste plaatsen droog. Later wordt het ook in het noorden en oosten droog. Met een middagtemperatuur tussen de 17 en 21 graden is het iets koeler dan afgelopen weekend. De hoogste temperaturen worden bereikt in Limburg. Er waait een matige en langs de kust vrij krachtige wind uit westen tot noordwesten.

Vanaf dinsdag kunnen we dankzij de invloed van een hogedrukgebied boven onze omgeving fraai zomerweer verwachten en de wind neemt af. Er komt steeds meer ruimte voor de zon en het blijft voorlopig droog. Bovendien gaat de temperatuur flink in de lift en het wordt warm. Dinsdagmiddag loopt het kwik op naar 20 graden in het noorden tot maximaal 24 graden in het zuiden van Nederland. Vanaf woensdag stijgt het kwik met name in het zuiden op veel plaatsen door de zomerse grens van 25 graden.

Tropische hitte

Aan het einde van deze week loopt de temperatuur alleen maar verder op. Vrijdag en zaterdag worden de warmste dagen van deze week. Weermodellen komen voor beide dagen met tropische temperaturen boven de 30 graden. De hoogste temperaturen zijn dan weggelegd voor het zuiden en zuidoosten van Nederland. Vrijdag loopt het kwik in het zuiden op tot maximaal 32 graden. Zaterdag wordt juist een dag met grote verschillen in de temperatuur tussen het noordwesten en zuidoosten van ons land. In het noord(west)en koelt het later op de dag door de noordelijke wind af. In Limburg warmt het juist verder op en kan het kwik stijgen tot lokaal 35 graden.

Met de komst van de hoge temperaturen zullen aan het einde van deze week ook de nachten warmer worden. Voor de eerste officiële tropische dag van 2022 moeten we nog wel langer geduld hebben. Hiervoor moet de maximumtemperatuur op het hoofdstation in De Bilt namelijk stijgen naar ten minste 30,0 graden. Op zowel vrijdag als zaterdag lukte dit helaas niet, want het kwik kwam in de middag niet hoger dan respectievelijk 28,9 en 27,0 graden. Van een (lokale) hittegolf is geen sprake. Zondag is de hitte uit ons land verdreven en zal het beduidend minder warm zijn. Na het weekend opnieuw flink wat zon, overwegend droog en oplopende temperaturen.

Meer details over het weer? Bekijk weersvooruitzichten en meer op onze website: https://www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op maandag 13 juni 2022 om 15.04 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 18 juni 2022 om 21.49 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0