Zon, onweer en (zomerse) warmte tijdens het Pinksterweekend

Zon, onweer en (zomerse) warmte tijdens het Pinksterweekend

METEO ALBLASSERDAM – De start van de meteorologische zomer was afgelopen woensdag nog koel en wisselvallig, maar inmiddels heeft het weer zich goed hersteld en doen zowel weer en temperatuur ons steeds meer denken aan de zomer. Zo hebben we sinds donderdag fraai zomerweer met behoorlijk wat zon en is het droog. De temperatuur zit in de lift en vrijdagmiddag kon in het zuiden van ons land een lokale zomerse dag genoteerd worden.

Het Pinksterweekend staat op het punt van beginnen. Houden we zomerse weersomstandigheden of gaat het toch veranderen? U leest het verder in dit bericht.

Weersvoorspelling geldig voor het Pinksterweekend: Zon, onweer & (zomerse) warmte

Tijdens de start van het Pinksterweekend treden er aanvankelijk nog geen grote veranderingen op in zowel weerbeeld en temperatuur. Ook zaterdag kunnen we namelijk zomerse omstandigheden verwachten, maar vanaf eerste Pinksterdag gaat het weerbeeld wel veranderen.

Zaterdag volgt er nogmaals een prima en warme zomerdag. In het zuiden stijgt de temperatuur in de middag lokaal weer door de zomerse grens van 25 graden. In het uiterste noorden ligt de temperatuur door de noord tot noordoostenwind lager. Verder is er overdag zowel bewolking en zon en het blijft nagenoeg overal droog. De maxima lopen in de middag uiteen van 19 graden in het noorden tot hooguit 27 graden in Limburg. De wind is noordoostelijk en meest matig. Aan zee en langs de kust vrij krachtig tot krachtig. In de avond en nacht naar zondag neemt de bewolking van het zuiden uit geleidelijk toe. In het zuiden kan er een enkele lokale regen- of onweersbui voorkomen.

Eerste Pinksterdag verloopt op veel plaatsen warm, maar we krijgen ook te maken met ander weer en het wordt wisselvallig. Er is bewolking, maar af en toe zien we ook de zon. De meeste zon met name in het noordelijke deel van het land. Van het zuiden uit neemt op een naderend lagedrukgebied de bewolking en onstabiliteit toe en de lucht wordt vochtiger. Er volgen in de loop van de dag van het zuiden uit buien en deze zullen zich langzaam noordwaarts over ons land uitbreiden. De buien kunnen lokaal pittig uitpakken met kans op onweer, windstoten en flink wat regen in korte tijd. De meest pittige buien volgen vanaf de middag. De temperatuur stijgt overdag naar 19 tot 25 graden. In buien is het koeler. De oostelijke wind wordt variabel en is boven het land meest zwak of matig. Aan zee en langs de kust soms ook (vrij) krachtig.

Na een zeer natte eerste Pinksterdag kunnen we tweede Pinksterdag een wisselend en wisselvallig weerbeeld verwachten en het wordt bovendien minder warm. Verder kunnen we een stevige wind verwachten. Het weer wordt bepaald door een lagedrukgebied op de Noordzee, net ten noorden van ons land. Overdag wisselen stapelwolken en momenten met zon elkaar af en er trekken enkele buien over ons land. Een enkele kan lokaal pittig zijn met kans op onweer. In de loop van de dag neemt de bewolking van het westen uit toe. De meeste bewolking en regen trekt dan voornamelijk over het noord(west)en van het land. De temperatuur loopt op naar 16 graden in het noordwesten en maximaal 19 tot 21 graden in het binnenland. De wind is matig tot krachtig uit het zuidwesten tot westen. De meeste wind voornamelijk aan zee en in de kustgebieden. In het Waddengebied en boven het IJsselmeer vooral in de avond toenemend naar hard.

Meteo Alblasserdam wenst u een fijn Pinksterweekend toe!

[bericht geplaatst op vrijdag 3 juni 2022 om 22.45 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op maandag 6 juni 2022 om 11.58 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0