Astronomische zomer vandaag van start

No recent image

Astronomische zomer vandaag van start
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 18:58, juni 21 2016.


Bron: Meteo Alblasserdam

Vandaag is de astronomische zomer van start gegaan en dit gebeurt rond en vaak ook op 21 juni. Afgelopen nacht was dit namelijk het geval om 00:34 uur. Dinsdag duurt de dag het langst. Althans de daglichtperiode. De periode waarin het licht is tussen zonsopkomst en zonsondergang en de zon overdag de hoogste stand bereikt boven de horizon. De periode waarin het donker is duurt dan ook uiteraard het kortst.

Meteorologische zomer
De meteorologische zomer is al enkele weken onderweg en begon op de eerste dag van deze maand. De meteorologische zomer start, om praktische en klimatologische redenen, ieder jaar op 1 juni en duurt drie maanden. Namelijk tot en met 31 augustus (92 dagen). De herfst duurt van september tot en met november, de winter van december tot en met februari en de lente van maart tot en met mei.

Dinsdag 21 juni 2016: Geen zomerweer. Wel warm
Het weerbeeld was vandaag niet bepaald zomers te noemen buiten. Wel verliep de dinsdag warm en door de hoge vochtigheidsgraad voelde het benauwd aan. Er was overdag vrij veel bewolking al kwam ook de zon er zo nu en dan nog aan te pas. In de loop van de dag viel er hier en daar soms wat buiige regen. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam viel er 1,6 mm. De temperatuur steeg aan het begin van de middag naar een maximum van 21,1 graden. Aan het einde van de afgelopen nacht werd de minimumtemperatuur bereikt: 15,7°. Er stond een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen west en zuid.

Vanaf morgen volop zomerwarmte
Woensdag gaat het kwik flink omhoog en wordt het in de middag al op een flink aantal plekken in ons land zomers warm (25+). Donderdag wordt de warmste dag en de temperatuur kan dan zelfs op meerdere plaatsen stijgen naar tropische waarden. Wel worden zware regen- en onweersbuien verwacht. De hitte lijkt van korte duur. Vrijdag zal de ergste warmste hoogstwaarschijnlijk al weer uit ons land verdreven zijn.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0