Zomerse, vochtige en benauwde woensdag

No recent image

Zomerse, vochtige en benauwde woensdag
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 23:45, juni 22 2016.

De woensdag verliep in ons land (zomers) warm, vochtig en benauwd. Er waren perioden met zon en het kwik liep naarmate de dag vorderde flink op. Op een flink aantal plaatsen werd de zomerse grens van 25 graden bereikt. Zo ook in Alblasserdam waar het kwik aan het begin van de avond steeg naar een maximum van 25,7 graden. Ook het dauwpunt was met 21,7° hoog te noemen. Er stond een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen zuidwest en zuidoost.

In de loop van de dag ontstonden geleidelijk op steeds meer plaatsen stapelwolken. Met name in de middag werden tijdelijk meer wolkenvelden aangevoerd waaruit zeer lokaal wat gespetter viel waar te nemen. Vervolgens trokken de wolkenvelden weg en werden vanuit het zuidwesten opklaringen aangevoerd. De zon kreeg weer flink de ruimte. Er passeerde een warmtefront waarna we terecht kwamen in de aanvoer van een warme en vochtige tropische luchtmassa. Daarbij nam vanuit het zuiden de onstabiliteit geleidelijk toe.

Overdag bleef het nagenoeg overal droog. In de loop van de avond nam de bewolking vanuit het zuidwesten verder toe, maar op veel plaatsen bleef het droog. Op de grens van België en Frankrijk ontwikkelde er een pittige onweersbui die goed op de radar en satelliet waargenomen kon worden.

Op onderstaande satellietfoto (opname: NOAA 18) van woensdagavond 22 juni 2016 19:39 uur LT is deze bui te zien. Zie rode pijl.


Bron: Meteo Alblasserdam

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

 

0