Beter en warmer weer op komst na sombere en koele zondag

Beter en warmer weer op komst na sombere en koele zondag

METEO ALBLASSERDAM – De zomer loopt langzaam ten einde. De laatste dagen van augustus en daarmee dus ook van de meteorologische zomer zijn aangebroken. Komende woensdag (1 september) begint het meteorologische herfstseizoen. De herfst start astronomisch gezien pas op 22 september. Na een sombere en koele zondag is er deze week beter en warmer weer op komst. Daarmee kunnen we tijdens de eerste dagen van september spreken van nazomerweer. Van herfstweer zal dan nog geen sprake zijn.

Zondag verliep somber, koel en aan de wisselvallige kant. Het was overwegend bewolkt en voor de zon was er nauwelijks tot geen ruimte. Door de vele bewolking in combinatie met een noordelijke wind kwam het kwik niet verder dan 16 tot 19 graden. Van tijd tot tijd viel er wat regen of lichte regen. Vanaf vandaag knapt het weer geleidelijk op. De zon is er weer bij en het wordt bovendien warmer. Een groot en sterk hogedrukgebied in ontwikkeling met centrum iets ten noorden van het Verenigd Koninkrijk zal de komende dagen het weerbeeld in onze omgeving meer gaan bepalen.

Vandaag verloopt vrijwel overal droog. De dag startte nog wel met veel bewolking, maar in de loop van de dag begon de zon vanuit het noorden/noordoosten op steeds meer plaatsen vaker door te breken. Daardoor kon de temperatuur verder oplopen en landinwaarts op veel plaatsen door de grens van 20 graden stijgen. Een warme zomerdag en op de warmste plaatsen zijn maxima gemeten tot rond 23 graden.

De komende dagen kunnen we door invloed van hogedruk vrij rustig en droog weer verwachten. Er is zon, maar soms komen er ook hardnekkige wolkenvelden voor. Vooral tijdens de nacht en ochtend kan het tot mist komen. We houden overwegend warm weer. Met name aan zee en langs de kust zal het frisser zijn. Aan het einde van de week maakt het zuiden van ons land kans op een lokale zomerse temperatuur van 25 graden.

[bericht geplaatst op maandag 30 augustus 2021 om 15.23 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0