Dinsdag kwam een einde aan een uitzonderlijk lange droge periode

Dinsdag kwam een einde aan een uitzonderlijk lange droge periode

METEO ALBLASSERDAM – Forse regen- en onweersbuien hebben aan het einde van de dinsdagmiddag- en avond in ons land een einde gemaakt aan een uitzonderlijk lange droge periode. Het kwam soms met bakken tegelijk uit de lucht. Zoveel regen op een dag, dat was alweer van een behoorlijke tijd geleden. Na ruim 30 dagen op rij zonder neerslag kon de natuur wel weer wat water gebruiken, want door de langdurige droogte van de afgelopen weken zijn de neerslagtekorten inmiddels al flink opgelopen.

De buien mogen dan dinsdag een einde gemaakt hebben aan een bijzonder lange periode van meer dan 30 droge dagen op rij, voorlopig is er nog geen einde gekomen aan de droogte en neerslagtekorten. Daar is echt flink meer regen voor nodig.

Eerste helft juni zeer zonnig, warm en droog

Inmiddels zitten we in de tweede helft van juni en de eerste helft van deze maand verliep zeer zonnig, warm en droog. Juni is hard op weg om zoal de warmste junimaand ooit te worden sinds 1901. Dankzij veelvuldige invloeden van hogedruk hebben we de afgelopen weken volop te maken gehad met zomerse weeromstandigheden en kon vaak genoten worden van de zon. Tot afgelopen dinsdag had het onder andere op het hoofdstation in De Bilt en op het weerstation van Meteo Alblasserdam al meer dan een maand niet meer geregend. De laatste regen van betekenis was namelijk alweer van half mei.

Uitzonderlijk, meer dan 30 dagen droge dagen op rij

Op het weerstation van Meteo Alblasserdam (Alblasserdam, Zuid-Holland) viel tot afgelopen dinsdag voor het laatst op 15 mei regen van betekenis: 0,2 mm. Daarna is er in mei geen neerslag meer gevallen. Ook in de eerste negentien dagen van juni bleef regen uit. Dat betekent dat het op maar liefst 35 dagen achtereenvolgens droog is gebleven. Dat is een uitzonderlijke lange periode. Zoveel droge dagen op rij komt niet vaak voor. Stevige regen- en onweersbuien hebben dinsdag gezorgd voor een neerslagsom van 22,0 mm. Onderstaande grafieken tonen de dagelijks gevallen hoeveelheid neerslag op het weerstation van Meteo Alblasserdam in de periode van 1 mei t/m 20 juni 2023.

Op het hoofdstation in De Bilt bleef het zelfs nog een paar dagen langer droog. Daar viel tot afgelopen dinsdag voor het laatst op 12 mei regen van betekenis. Vervolgens bleef het op maar liefst 38 dagen achtereenvolgens droog. Ook in De Bilt hebben de buien van dinsdag een einde gemaakt aan een extreem lange droge periode.

[bericht geplaatst op woensdag 21 juni 2023 om 23.14 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

Neerslagsom Alblasserdam mei 2023
Neerslagsom Alblasserdam mei 2023
Neerslagsom Alblasserdam juni 2023
Neerslagsom Alblasserdam juni 2023
0