Weersverwachting woensdag: veel regen en onstuimig

Weersverwachting woensdag: veel regen en onstuimig

METEO ALBLASSERDAM – Van hoogstaand zomerweer is al even geen sprake meer. Het weerbeeld is in de eerste week van juli geregeld wisselvallig en het is aan de koele kant voor de tijd van het jaar. Ook waait het van tijd tot tijd stevig. Ook woensdag is de zomer ver te zoeken en er staat een behoorlijk natte en onstuimige dag op ons te wachten. Wat kunnen we woensdag verwachten? U leest het verder in dit bericht van Meteo Alblasserdam.

Weersverwachting woensdag 5 juli: onstuimige dag en veel regen

Weerkaart met weersvoorspelling voor woensdag 5 juli 2023
Weerkaart met weersvoorspelling voor woensdag 5 juli 2023

De komende uren ontstaat een klein lagedrukgebiedje dat ons land vanuit het zuidwesten zal naderen. In de nacht van dinsdag op woensdag en woensdag overdag zal deze kleine depressie zich verder gaan ontwikkelen en uiteindelijk woensdag overdag ons land gaan passeren. Het lagedrukgebiedje brengt veel regen met zich mee en gaat vanaf het einde van de komende nacht ook voor veel wind zorgen. Aandachtpunten voor de woensdag zijn dan ook de flinke hoeveelheden regen en het onstuimige weer. Daarnaast is het oppassen voor de verraderlijke, (zeer) zware windstoten. Het blijft te koel voor de tijd van het jaar. Kortom: het weerbeeld is op de woensdag eerder herfstachtig dan zomer te noemen.

Dinsdagavond neemt de bewolking vanuit het zuidwesten verder toe en raakt het geleidelijk op steeds meer plaatsen bewolkt. Later op de avond wordt het bovendien wisselvallig en volgt (buiige) regen. De wind is veranderlijk en meest zwak tot matig van kracht.

Woensdagnacht is er veel bewolking. Het is bewolkt en verder ook wisselvallig. Er zijn perioden met (buiige) regen en regionaal kan flink wat neerslag vallen. De temperatuur daalt naar 12 tot 15 graden. De wind is aanvankelijk meest zwak tot matig en veranderlijk. Aan het einde van de nacht neemt de wind flink toe en draait dan naar zuidwestelijke richtingen. langs de westkust neemt de wind toe naar hard, mogelijk al af en toe stormachtig. Daarbij komen (zware) windstoten voor.

Woensdag passeert een kleine stormdepressie ons land met een bijbehorend actief windveld. Het is de zwaarst gemeten zomerstorm ooit in Nederland en heet Poly. Het zomerweer is ver te zoeken. Het is wisselvallig, regionaal valt veel regen en het is bovendien onstuimig. Het is oppassen voor de (zeer) zware windstoten. Langs de noordwestkust en op het IJsselmeer komt het kortdurend tot een zware storm, kracht 10 Bft.

Woensdagochtend is het aanvankelijk op de meeste plaatsen bewolkt en er zijn (langdurige) perioden met regen. De regen kan daarbij een buiig karakter vertonen en stevig doorregenen. Vooral in het westen, noordwesten en noorden van het land valt regionaal veel regen. Neerslagsommen van 30-50 mm zijn mogelijk. In het zuidoosten wordt de minste neerslag verwacht. De wind zal vanuit het zuidwesten fors in kracht gaan toenemen. Boven land wordt de wind (vrij) krachtig, mogelijk af en toe hard en er moet worden opgepast voor (zware) windstoten. Langs de west en noordwestkust en rondom het IJsselmeergebied komt het tot een (zware) storm. Daarbij komen zeer zware windstoten voor.

Woensdagmiddag trekt zomerstorm Poly met het bijbehorende actieve windveld noordoostwaarts. De meeste regen valt dan in de noordelijke helft. Aan het einde van de middag verlaat de meeste neerslag ons land via het noordoosten. De zon breekt vanuit het zuidwesten af en toe door en het wordt droger. Er volgt een afwisseling van stapelwolken en zon, maar ook enkele buien. De temperatuur stijgt naar 17 tot 21 graden. De westenwind neemt vanuit het zuidwesten geleidelijk weer af. In de zuidelijke helft is de wind matig tot krachtig met daarbij (zware) windstoten. Langs de noordwestkust, rondom het IJsselmeergebied, het Waddengebied en noord(oost)en van het land moet geruime tijd nog rekening gehouden worden met een harde tot stormachtige wind en (zeer) zware windstoten. Vooral langs de noordwestkust en rondom IJsselmeergebied staat er aan het begin van de middag nog even een windkracht 9 tot 10. Aan het einde van de middag verlaat de depressie en het windveld via het noordoosten ons land en zal ook in het noord(oost)en de wind geleidelijk gaan afnemen. Het lagedrukgebiedje zet vervolgens koers naar Denemarken.

Meer lezen over het weer? Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op dinsdag 4 juli 2023 om 17.16 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op woensdag 5 juli 2023 om 16.58 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0