Storm Poly: zwaarste zomerstorm ooit gemeten in Nederland

Storm Poly: zwaarste zomerstorm ooit gemeten in Nederland

METEO ALBLASSERDAM – Storm en (zeer) zware windstoten. Woensdag passeert een kleine, maar actieve stormdepressie ons land, genaamd Poly. Het is de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in Nederland. Het KNMI gaf voor de noordelijke helft van het land een code oranje en voor het noord(west)en en rondom het IJsselmeergebied zelfs een code rood (weeralarm) af voor o.a. zeer zware windstoten. Een storm midden in het zomerseizoen en ook nog eens van dit kaliber is extreem te noemen.

Zomerstorm Poly

Zomerstorm Poly is een mooi en goed voorbeeld van dat het weer zich soms moeilijk laat voorspellen en van het ene op het andere moment snel kan veranderen. De weersituatie van woensdag intensiveerde in korte tijd razendsnel. Een storm van dit kaliber, dat was tot kort van tevoren haast ondenkbaar, aldus weerman Sebastiaan van Herk van Meteo Alblasserdam. Veel regen en onstuimig weer stond ons zeker te wachten, maar plaatselijk een windkracht 10 met zeer zware windstoten van 130-140 km/u kwam toch echt ineens opzetten.

De zomer is ver te zoeken en het lijkt wel eerder herfst. Aandachtspunten zijn niet alleen de wind, maar ook de flinke hoeveelheden regen van woensdag. Met name de storm en verraderlijke (zeer) zware windstoten hebben voor veel gevaarlijke situaties, overlast en schade gezorgd in grote delen van het land. Vooral het noordwesten en noorden van ons land, maar ook rondom het IJsselmeergebied kregen het zwaar te verduren. De westenwind nam tijdens de ochtenduren fors in kracht toe. Langs de west- en noordwestkust, maar ook op het IJsselmeer werd stormkracht bereikt, windkracht 9. Op enkele KNMI-weerstations is zelfs een zware storm gemeten, windkracht 10. De zwaarste windstoot werd geregistreerd In IJmuiden: 146 km/u.

Woensdagmiddag trekt zomerstorm Poly langzaam noordoostwaarts. Het zwaartepunt van het actieve windveld ligt over het noord(west)en van het land. Langs de noordwestkust en in het IJsselmeergebied staat er aanvankelijk nog stormkracht, mogelijk op een enkele plek even een zware storm. Daarnaast moet worden opgepast voor zeer zware windstoten: 100-130 km/u. In het noord(oost)en moet rekening worden gehouden met een harde tot stormachtige wind, mogelijk op een enkele plaats even stormkracht. Ook daar komen (zeer) zware windstoten voor. In de zuidelijke helft staat er een matige tot krachtige wind met (zware) windstoten. Vanuit het zuidwesten neemt de wind in de loop van de middag geleidelijk af.

In de noordelijke helft van het land is er veel bewolking en zijn er perioden met regen of buiige regen. Aan het einde van de middag en aan het begin van de woensdagavond verlaat de meeste regen het noordoosten van het land. Vanuit het zuidwesten breekt de zon af en toe door. Dan volgt een afwisseling van stapelwolken, zon en enkele buien. De middagtemperatuur komt uit tussen de 17 graden in het noorden en 21 in het zuidoosten.

[bericht geplaatst op woensdag 5 juli 2023 om 13.07 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op woensdag 5 juli 2023 om 17.02 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0