Tropische hitte op komst: volgende hittegolf in de maak?

Tropische hitte op komst: volgende hittegolf in de maak?

METEO ALBLASSERDAM – Van de zwaarste zomerstorm ooit in Nederland naar temperaturen van boven de 30 graden in slechts een paar dagen tijd. Het kan met het weer allemaal erg snel gaan. De zomer keert aan het einde van deze week namelijk weer volledig terug in ons land met zon en tropische hitte. Wat staat er mogelijk nog meer te gebeuren? U leest het verder in dit bericht van Meteo Alblasserdam.

Zomer keert terug, tropische hitte op komst

In de eerste week van juli hebben we tot nu nog weinig hoogstaand zomerweer voorbij zien komen. De zomer kent een tijdelijke dip. Het weerbeeld was vaak wisselvallig, winderig en wat betreft de temperatuur ook te koel voor de tijd van het jaar. Woensdag passeerde Poly ons land, de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in Nederland met grote overlast en schade tot gevolg. vrijdag gaat het sterk opwarmen en is het met volop zon en middagtemperaturen tussen de 25 en 31 graden puffen geblazen.

Bovendien volgt aansluitend een behoorlijk warm weekeinde. Als het gaat om de maximumtemperatuur lijkt zaterdag vooralsnog de warmste dag van deze week te worden. Dan wordt het in vrijwel het hele land tropisch heet en kan het in het zuidoosten zelfs tot een lokale hittedag komen met temperaturen rond 35 graden. Ook kan het zaterdag in De Bilt tot een officieel datum-warmterecord (maximumtemperatuur) komen. De warmste 8 juli ooit gemeten in De Bilt sinds 1901 stamt uit het jaar 1959. Op 8 juli van dat jaar werd het op het hoofdstation 31,6 graden. Dit oude record lijkt zaterdag verpulverd te worden.

De sterke opwarming vanaf vrijdag zorgt voor beduidend warmere nachten. Komend weekend is kans op een tropennacht als de minimumtemperatuur op sommige plaatsen zomaar eens boven de 20 graden kan blijven. De kans hierop is het grootst in de nacht van zaterdag op zondag. Zondag is later op de dag een grote kans op enkele stevige regen- en onweersbuien en zal het geleidelijk minder warm worden.

Na het weekend een hittegolf?

De kans dat het na het weekeinde tot een officiële hittegolf komt in De Bilt is vooralsnog klein te noemen, maar een tweede regionale hittegolf van dit jaar lijkt steeds meer een zekerheid te worden. Op 11 juni jl. kwam het op het KNMI-weerstation in Woensdrecht tot de eerste lokale hittegolf van 2023. Niet donderdag, maar vrijdag is het begin van een zeer waarschijnlijke tweede regionale hittegolf. Donderdag werd de zomerse grens van 25 graden nergens in het land gehaald. Dinsdag zou op z’n vroegst de tweede regionale hittegolf van dit jaar een feit kunnen worden. Er mag namelijk van een hittegolf worden gesproken wanneer de maximumtemperatuur (1,5 m hoogte) op ten minste vijf dagen achtereenvolgens stijgt naar 25,0 graden of meer en daarvan ook nog eens ten minste drie dagen tropisch verlopen (30,0 graden of meer). Of het tot de eerste officiële hittegolf van 2023 komt is nog maar zeer de vraag.

Meer lezen over het weer? Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op woensdag 5 juli 2023 om 21.51 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 7 juli 2023 om 14.23 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0