Officieel warmste 8 juli ooit gemeten in De Bilt

Officieel warmste 8 juli ooit gemeten in De Bilt

METEO ALBLASSERDAM – Het zomerweer is sinds afgelopen vrijdag weer volledig teruggekeerd in ons land. De zon schijnt volop en de temperaturen zijn hoog. We hebben te maken met tropische hitte en daarmee is het puffen geblazen. Vrijdag werd de tropische grens van 30 graden in het zuiden van het land nog net niet bereikt, maar zaterdagmiddag lukte dit wel op heel veel plaatsen. Een snikhete zomerdag met in het zuid(oost)en zelfs temperaturen tot 35 graden op de thermometer.

De hoge temperaturen van zaterdag hebben gezorgd voor een datum-warmterecord van de maximumtemperatuur. Het was volgens de geschiedenis van de officiële waarnemingen sinds 1901 nog nooit eerder zo warm op 8 juli als vandaag.

Warmterecord: officieel warmste 8 juli ooit

Zaterdag was het officieel de warmste 8 juli ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee is er na 1 januari sprake van het tweede officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) van 2023. Op het hoofdstation in De Bilt is vandaag een maximumtemperatuur gemeten van 32,2 graden. Daarmee is het vorige record van 8 juli (31,6 graden) uit 1959 gesneuveld.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is zaterdag een maximumtemperatuur gemeten van 32,8 graden. Het KNMI-meetstation in het Brabantse Eindhoven had de hoogste temperatuur: 34,6 graden.

Ook landelijk warmste 8 juli ooit

Naast een officieel datum-warmterecord van de maximumtemperatuur is ook het landelijke dagrecord gebroken. Het was op 8 juli nog nooit eerder zo warm in Nederland als vandaag. Op het KNMI-weerstation in Eindhoven werd vandaag de hoogste temperatuur bereikt: 34,6 graden. Het vorige landelijke record van 8 juli (34,1 graden in het Brabantse Gilze-Rijen) uit 1959 is daarmee verbroken.

[bericht geplaatst op zaterdag 8 juli 2023 om 15.19 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 8 juli 2023 om 17.02 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0