Tweede lokale hittegolf van 2023 is een feit

Tweede lokale hittegolf van 2023 is een feit

METEO ALBLASSERDAM – Maandag was de tropische hitte van afgelopen weekeinde uit ons land verdreven en bevonden we ons in de aanvoer van minder warme lucht. Temperaturen van 30 graden of meer werden nergens meer gehaald in ons land, maar ondanks dat verliep de dag nog wel (zomers) warm met waarden tussen de 21 graden in het noordwesten en 27 graden in het zuiden en zuidoosten. In het Limburgse Ell werd de hoogste temperatuur gemeten: 27,8 graden.

Dinsdag kent de temperatuur juist weer een opleving en hebben we weer hogere temperaturen op de thermometers. In het zuidoosten was het dinsdag regionaal tropisch heet en daarmee is er opnieuw sprake van een hittegolf. Het is namelijk de tweede lokale hittegolf in een maand tijd. Er mag van een hittegolf worden gesproken wanneer de maximumtemperatuur (1,5 m hoogte) op ten minste vijf dagen achtereenvolgens stijgt naar 25,0 graden of meer en daarvan ook nog eens ten minste drie dagen tropisch verlopen (30,0 graden of meer). Vorige maand kwam het op 11 juni in Woensdrecht tot de eerste lokale hittegolf van 2023. Van een officiële hittegolf in De Bilt is wederom geen sprake.

Lokale hittegolf

De temperatuur liep vandaag snel op. Op veel plaatsen was het zomers warm en in het zuidoosten steeg het kwik op meerdere plaatsen door de tropische grens van 30 graden. Het KNMI-weerstation in het Limburgse Ell had de primeur. Daar wist de temperatuur in de middag het snelst de 30 graden aan te tikken en daarmee is de tweede lokale hittegolf van 2023 een feit. Met een maximumtemperatuur van 32,4 graden was Ell ook de warmste plaats in ons land vandaag. De lokale hittegolf in Ell was vanaf afgelopen vrijdag al in de maak en duurt nu met dinsdag meegerekend vijf dagen. Dat is een reeks van vijf zomerse dagen op rij, waarvan drie dagen tropisch warm zijn verlopen.

Na Ell kwam het verdeeld over twee provincies op nog vier KNMI-weerstations tot de tweede lokale hittegolf van dit jaar. Hierbij gaat het om de plaatsen Maastricht en Arcen (Limburg) en Volkel en Eindhoven (Brabant). In Maastricht en Arcen steeg het kwik dinsdagmiddag naar 31,2 graden. In Volkel werd het 31,4 graden en in Eindhoven is een temperatuur gemeten van 31,1 graden.

Vorig jaar kwam het in zomermaand augustus tot twee lokale hittegolven. Die maand was op 12 augustus de eerste lokale hittegolf van 2022 een feit. Zo’n twee weken later (25 augustus) kwam het tot de tweede lokale hittegolf. De laatste officiële hittegolf in De Bilt was ook vorig jaar, in augustus 2022. Toen was op 13 augustus de 30e hittegolf sinds 1901 een zekerheid.

[bericht geplaatst op dinsdag 11 juli 2023 om 13.59 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 11 juli 2023 om 22.14 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0