Meteorologische herfst begint met warm nazomerweer

Meteorologische herfst begint met warm nazomerweer

METEO ALBLASSERDAM – Zomermaand augustus is teneinde en daarmee is er, na 92 dagen, helaas ook een einde gekomen aan het meteorologische zomerseizoen. De zomer van 2023 was zonnig en warm en dat hadden we vooral te danken aan een prachtige junimaand. Juni was veruit de beste zomermaand en verliep recordzonnig en recordwarm. In zowel juli als augustus was het met het weer beduidend minder gesteld. Beide maanden verliepen wisselvallig, nat, iets te koel en bovendien niet bepaald zonnig. Vrijdag (1 september) is de herfst van start gegaan, althans meteorologisch gezien. De astronomische herfst begint pas op 23 september om iets voor negen uur in de ochtend.

Na een wisselvallig en koel einde van augustus kunnen we met de start van de meteorologische herfst ook een prima herstel van het weer verwachten. In de loop van het komende weekeinde geleidelijk wint de zon onder invloed van een opbouwend hogedrukgebied terrein en zit ook de temperatuur in een stijgende lijn. Ook komende week wordt het heerlijk weer om buiten te vertoeven en te genieten van de zon. We kunnen volop zonneschijn verwachten en er zijn hoge temperaturen op komst. Kortom: prachtig nazomerweer in de eerste week van september. Wat kunnen we vrijdag en de dagen daarna van het weer verwachten? U leest het verder in dit bericht van Meteo Alblasserdam.

Zon en hoge temperaturen op komst

Weerkaart met weersvoorspelling voor vrijdag 1 september 2023
Weerkaart met weersvoorspelling voor vrijdag 1 september 2023

Zonneschijn en hoge temperaturen zijn in aantocht, maar vrijdag moeten we het nog wel doen met bewolking en wisselvalligheid. September gaat in een groot deel van het land somber en vooral in het zuiden ook wisselvallig van start. Verder is het wederom aan de koele kant voor de tijd van het jaar. Er is veel bewolking en met name in het zuiden valt aan het begin van de dag geregeld (buiige) regen. De meeste regen valt in het zuiden en zuidoosten en trekt in de loop van de middag grotendeels oostwaarts weg, maar de kans op een bui blijft bestaan. Ook in het noorden valt plaatselijk soms wat regen of een enkele bui. In het noord(oost)en blijft het droog met af en toe zon. In de middag breekt ook elders in het land de zon zo nu en dan door. De temperatuur varieert tussen de 18 en 22 graden en er is weinig wind. De wind is zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen.

In het weekend komt ons land geleidelijk steeds meer onder invloed te staan van een opbouwende hogedruksituatie en de luchtdruk gaat omhoog. De zon wint terrein, de wind neemt af en het wordt bovendien warmer. Zaterdag kan nog wel een enkele lokale bui vallen, maar daarna blijft het voorlopig droog. Komende week kunnen we volop zon en bovendien vrij rustig en droog weer verwachten. De temperatuur loopt verder op met tijdens de middaguren zomerse waarden en later in de week plaatselijk zelfs een tropische 30 graden op de thermometers.

Weersvooruitzichten zaterdag 2 tot en met woensdag 6 september 2023
Weersvooruitzichten zaterdag 2 tot en met woensdag 6 september 2023

Meer lezen over het weer? Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op vrijdag 1 september 2023 om 00.40 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 2 september 2023 om 13.30 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0