Dinsdag volgt heetste dag: lokaal meer dan 40 graden!

Dinsdag volgt heetste dag: lokaal meer dan 40 graden!

METEO ALBLASSERDAM – Delen van Europa kampen met extreme hitte en ook in Nederland gaat het uitzonderlijk heet worden. Er is geen ontkomen meer aan. Vanaf zondag gaat de temperatuur onder invloed van een hogedrukgebied flink in de lift en dat is het begin van een aantal hete dagen dat ons te wachten staat. Dinsdag wordt de heetste dag verwacht en kan het zelfs historisch heet worden als het kwik door de magische grens van de 40 graden weet te stijgen.

De situatie rondom de verwachte extreme hitte blijft zeer spannend. Gaat het begin komende week in ons land wel of geen 40 graden worden? Hoe heet kan het worden en wanneer en waar wordt de grootste hitte verwacht? En verder zullen diverse interessante warmterecords worden gebroken, is er halverwege komende week kans op een (regionale) hittegolf en zelfs het huidige nationale hitterecord kan dinsdag zomaar eens in gevaar komen en ergens in het land verpulverd worden.

Dinsdag heetste dag: lokaal meer dan 40 graden!

Temperaturen boven de 40 graden komen in Nederland vrijwel nooit voor. Sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901 wist de maximumtemperatuur alleen op 25 juli 2019 door de magische grens van 40 graden te stijgen. Vanaf komende zondag gaat de temperatuur flink in de lift. Maandag en dinsdag worden de heetste dagen verwacht. Maandag stijgt het kwik in het zuiden tot rond of iets boven de 35 graden. Vooralsnog is er alleen komende dinsdag en dan met name in het zuiden kans op een lokale 40+°C. Daarmee kan het voor de tweede keer ooit in Nederland boven de 40 graden worden in de geschiedenis van de weerwaarnemingen. Vanaf woensdag volgt een overgang waarbij de hitte geleidelijk uit ons land wordt verdreven.

Nationaal hitterecord

Met dinsdag een verwachte maximumtemperatuur van mogelijk boven de 40 graden kan zelfs het huidige nationale hitterecord zomaar eens in gevaar komen en ergens in het land verpulverd worden. De hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten sinds 1901 staat op 40,7 graden, gemeten op 25 juli 2019 op het weerstation in Gilze-Rijen. Om dit nationale hitterecord te verbreken zal het komende dinsdag ergens in het land ten minste 40,8 graden moeten worden. Of dit gaat lukken is nog maar zeer de vraag, maar spannend zal het zeker gaan worden. Verder zullen tijdens de heetste dagen ook diverse interessante warmterecords gebroken worden.

Mogelijke (regionale) hittegolf

Naast de uitzonderlijk hoge temperaturen die na het weekend verwacht worden behoort ook een (regionale) hittegolf tot de mogelijkheden. De kans op een regionale hittegolf is overigens wel groter dan een officiële hittegolf. Er mag van een hittegolf worden gesproken wanneer de maximumtemperatuur (1,5 m hoogte) op ten minste vijf dagen achtereenvolgens stijgt naar 25,0 graden of meer en daarvan ook nog eens ten minste drie dagen tropisch verlopen (30,0 graden of meer). Halverwege komende week bestaat er zeker een kans op de eerste lokale en mogelijk ook eerste officiële hittegolf van dit jaar.

In de provincies Brabant en Limburg kwam het op 18 juni van het afgelopen jaar tot een lokale hittegolf. Tot een officiële hittegolf in De Bilt kwam het niet in 2021. De laatste officiële hittegolf was twee jaar geleden, in de zomer van 2020. Toen was op 9 augustus de 29e hittegolf sinds 1901 een zekerheid.

Weersvooruitzichten zaterdag 16 tot en met woensdag 20 juli
Weersvooruitzichten zaterdag 16 tot en met woensdag 20 juli

[bericht geplaatst op vrijdag 15 juli 2022 om 13.46 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0