Eerste officiële tropische dag van 2022 een feit!

Eerste officiële tropische dag van 2022 een feit!

METEO ALBLASSERDAM – Volop zon en ook nog eens extreem hoge temperaturen voor Nederlandse begrippen. Het zijn volop zomerse weersomstandigheden waar we mee te maken hebben en het was maandag ook één van de warmste dagen van deze week als het gaat om de maximumtemperatuur. Sterker nog: op veel plaatsen was sprake van tropische hitte met temperaturen boven de 30 graden!

Halverwege lentemaand mei kon al de eerste lokale tropische dag van 2022 genoteerd worden. Dit jaar hebben we er lang op moeten wachten, maar maandag is dan eindelijk ook de eerste officiële tropische dag van 2022 een feit. Er mag van een tropische dag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur ergens in het land stijgt naar tenminste 30,0 graden.

Eerste officiële tropische dag van 2022

De temperatuur steeg in de loop van de maandagmiddag op het hoofdstation in De Bilt voor het eerst in 2022 naar tropische waarden. In De Bilt is een maximumtemperatuur gemeten van 32,2 graden. De laatste officiële tropische dag tot vandaag was op 17 juni van het afgelopen jaar. Die dag is een maximumtemperatuur gemeten van 30,8 graden. Het was de eerste en meteen ook de laatste tropische dag van 2021. Op 18 mei jl. was de eerste lokale tropische dag van dit jaar al wel een zekerheid.

Tropische hitte in Alblasserdam

Ook op het meetstation van Meteo Alblasserdam steeg de temperatuur aan het begin van de maandagmiddag voor het eerst dit jaar door de tropische grens van 30 graden. Het werd uiteindelijk 32,3 graden. Daarnaast is een zeer lage luchtvochtigheid gemeten van 17%. De laatste tropische dag in Alblasserdam tot vandaag was op 18 juni van het afgelopen jaar. Die dag is een maximumtemperatuur gemeten van precies 30,0 graden. Het was de eerste en meteen ook de laatste tropische dag van het afgelopen jaar in Alblasserdam.

Prachtige zomerdag, extreme hitte

Maandag werd het weerbeeld bepaald door een hogedrukgebied. Het centrum ervan ligt inmiddels meer naar het oosten van Europa. De wind was vrij rustig en vanuit het zuidwesten van Europa weet zeer hete, tropische lucht vanuit Frankrijk ons land te bereiken. Er was volop zon en het bleef droog. Soms waren nog wel sluierwolken aanwezig, vooral aanvankelijk in het noorden van het land. Verder was de aangevoerde lucht zeer droog en daarmee de luchtvochtigheid zeer laag. De temperatuur liep overdag razendsnel op en steeg in het zuiden rond het middaguur al door de tropische grens van 30 graden. Alleen op het weerstation in het Zeeuwse Westdorpe wist het kwik te stijgen door de grens van 35 graden. Met een maximumtemperatuur van 35,4 graden was dat de plaats met de hoogst gemeten temperatuur van maandag. Daarmee is het landelijke record gebroken. Het was nog nooit eerder zo warm op 18 juli als vandaag in Nederland.

[bericht geplaatst op maandag 18 juli 2022 om 14.43 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op maandag 18 juli 2022 om 21.26 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0