Tropische week voor de boeg, eerste hittegolf van 2022 lijkt in aantocht

Tropische week voor de boeg, eerste hittegolf van 2022 lijkt in aantocht

METEO ALBLASSERDAM – De zomer weet voorlopig van geen ophouden. Nederland kampt met behoorlijke droogte en als er al regen valt is dat een druppel op een gloeiende plaat. Komende week kunnen we hoogstaand zomerweer en hoge temperaturen verwachten. Regen wordt er voorlopig vrijwel nergens verwacht en dat betekent dat de nu al forse neerslagtekorten alleen maar groter zullen worden door de aanhoudende droogte.

Vanaf halverwege komende week kunnen we ons opmaken voor tropische hitte en ook de eerste hittegolf van dit jaar zit er nu echt aan te komen.

Zomerse week voor de boeg

Komende week draait de zomer in ons land op volle toeren. Onder invloed van een sterk, opbouwend hogedrukgebied kunnen we veelvuldig genieten van zon en blauwe luchten. Heerlijk weer om buiten te vertoeven, naar het strand te gaan en het nemen van een frisse, verkoelende duik in het water. Regen valt vrijwel nergens en de temperatuur zit in de lift. In de loop van de week wordt het alleen maar warmer en vanaf halverwege de week bereikt de tropische grens van 30 graden ons land. Aan het einde van de komende week kunnen we ons hoogstwaarschijnlijk opmaken voor de eerste hittegolf van 2022. De temperatuur lijkt dan op de warmte plaatsen te kunnen stijgen door de grens van 35 graden en dat betekent ook een goede kans op warmterecords. Hoe lang de tropische hitte stand weet te houden is nog niet met zekerheid te zeggen.

Hittegolf lijkt zeer waarschijnlijk

Gelet op de te verwachte maximumtemperaturen voor de komende week lijkt de eerste hittegolf van 2022 dan toch echt in de maak. Er mag van een hittegolf worden gesproken wanneer de maximumtemperatuur (1,5 m hoogte) op ten minste vijf dagen achtereenvolgens stijgt naar 25,0 graden of meer en daarvan ook nog eens ten minste drie dagen tropisch verlopen (30,0 graden of meer).

In de provincies Brabant en Limburg kwam het op 18 juni van het afgelopen jaar tot een lokale hittegolf. Tot een officiële hittegolf in De Bilt kwam het niet in 2021. De laatste officiële hittegolf was twee jaar geleden, in de zomer van 2020. Toen was op 9 augustus de 29e hittegolf sinds 1901 een zekerheid. Komende zaterdag kan daar zeer waarschijnlijk de 30e officiële hittegolf sinds 1901 aan worden toegevoegd. Een maximumtemperatuur van 25,0 graden lijkt zaterdag hiervoor al voldoende. Daarmee zou de aanstaande hittegolf in grote lijnen vergelijkbaar worden met die van twee jaar geleden. Alleen al vanwege het feit dat het rond dezelfde periode in augustus is.

[bericht opgemaakt op zondag 7 augustus 2022 om 21.59 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op woensdag 10 augustus 2022 om 21.14 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0