Eerste lokale hittegolf van 2022 een feit

Eerste lokale hittegolf van 2022 een feit

METEO ALBLASSERDAM – Zon, hitte en droogte in Nederland. Het hoogstaande zomerweer en de tropische temperaturen van deze week hebben er voor gezorgd dat de eerste lokale hittegolf van 2022 vandaag een feit is. Voor de derde dag op rij steeg het kwik in Nederland namelijk door de tropische grens van 30 graden. Er mag van een hittegolf worden gesproken wanneer de maximumtemperatuur (1,5 m hoogte) op ten minste vijf dagen achtereenvolgens stijgt naar 25,0 graden of meer en daarvan ook nog eens ten minste drie dagen tropisch verlopen (30,0 graden of meer).

Lokale hittegolf

In meerdere provincies en met name in het zuiden van ons land was vandaag op meerdere KNMI-meetstations sprake van de eerste lokale hittegolf van dit jaar. Gelderland had de primeur. Op het meetstation in Hupsel werd de tropische grens van 30 graden al aan het einde van de vrijdagochtend bereikt. Daarmee was de eerste lokale hittegolf van 2022 een zekerheid.

Van een officiële hittegolf in De Bilt is vrijdag nog geen sprake. Zaterdag zal de 30e officiële hittegolf sinds 1901 wel een zekerheid worden. Een maximumtemperatuur van 25,0 graden is zaterdag hiervoor al voldoende.

In de provincies Brabant en Limburg kwam het op 18 juni van het afgelopen jaar ook tot een lokale hittegolf. Tot een officiële hittegolf in De Bilt kwam het niet in 2021. De laatste officiële hittegolf was twee jaar geleden, in de zomer van 2020. Toen was op 9 augustus de 29e hittegolf sinds 1901 een zekerheid.

[bericht geplaatst op vrijdag 12 augustus 2022 om 21.45 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0