Eerste helft april zeer droog verlopen

Eerste helft april zeer droog verlopen

De eerste helft van lentemaand april is teneinde en in deze periode is van regen nauwelijks sprake geweest. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam viel in de eerste vijftien dagen van april slechts 0,4 mm regen. Deze hoeveelheid neerslag viel op 2 april en tijdens de overige veertien dagen bleef het droog.

Dat we in Nederland al wekenlang te maken hebben met droogte dat is wel duidelijk. Door de aanhoudende droogte beginnen de neerslagtekorten inmiddels al behoorlijk op te lopen. Naast de vele droge dagen van de laatste weken hebben we ook veelvuldig kunnen genieten van de zon en hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar. Februari en de eerste helft van maart verliepen zeer nat. De omslag naar het droge weer volgde vanaf half maart. In de periode van 15 maart t/m 17 april viel op onze meetlocatie slechts 1,2 mm regen. Het neerslagtekort zegt iets over hoe droog het is en wordt berekend door naar het verschil te kijken tussen hoeveel vocht er verdampt en de hoeveelheid neerlag dat valt.

Zaterdag was het weerbeeld in het midden en zuiden van ons land minder fraai dan we van de laatste tijd gewend zijn en een tweedeling was in Nederland goed zichtbaar. Bewolking, regen en buien zorgden in de zuidelijke helft voor een tijdelijk wisselvallig weerbeeld, terwijl het in het noorden droog en vrij zonnig bleef. De natuur kon de regen van vandaag overigens goed gebruiken. Op sommige plaatsen regende het soms stevig door. Toch was de regen van vandaag maar een druppel op een gloeiende plaat, gezien de zeer geringe hoeveelheden van de afgelopen weken. Vanaf zondag is de kans op neerslag zeer klein. Er volgt de komende week weer een reeks droge dagen en van regen is na vandaag voorlopig geen sprake meer. Hierdoor zullen de neerslagtekorten verder oplopen.

[bericht geplaatst op zaterdag 18 april 2020 om 23.19 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0