Eerste helft september meer regen dan in heel juli en augustus

Eerste helft september meer regen dan in heel juli en augustus

METEO ALBLASSERDAM – Verliep de eerste helft van herfstmaand september zo nat of was het in juli en augustus zo droog? Het is vooral dat laatste. In de eerste helft van deze maand is er op het weerstation van Meteo Alblasserdam nu al meer regen gevallen dan de totale hoeveelheid neerslag in juli en augustus bij elkaar opgeteld!

Juli en augustus extreem droog

De meteorologische zomer is alweer enige tijd ten einde en is dit jaar extreem droog verlopen. De extreme droogte heeft daarmee ook gezorgd voor grote neerslagtekorten in ons land. Juni was nog de natste zomermaand van allemaal. In Alblasserdam bleef de neerslagsom die maand net onder de 100 mm regen. Juli en augustus verliepen allebei uitzonderlijk droog. In beide maanden viel in totaal slechts 25,0 mm regen. Sterker nog: zowel juli als augustus verliepen in Alblasserdam nog nooit eerder zo droog als dit jaar, gemeten sinds 2007.

Meer regen in september

Ook september begon met fraai nazomerweer, hoge temperaturen voor de tijd van het jaar en droogte. Vorige week volgende een geleidelijke overgang naar minder warm weer en het werd bovendien wisselvalliger en natter. Stevige regen- en onweersbuien zorgden regionaal voor flinke hoeveelheden regen. Na alle droogte van de laatste maanden was de regen in ieder geval voor de natuur zeer welkom. Alleen al afgelopen week viel meer regen dan in heel juli en augustus bij elkaar opgeteld. Zo viel in Alblasserdam tot 10 september een neerslagsom van 30,0 mm regen. Dat is binnen het tijdsbestek van één week al meer neerslag dan in heel juli en augustus.

[bericht geplaatst op woensdag 14 september 2022 om 14.57 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0