Herfst in aantocht: koel met buien en stevige wind

Herfst in aantocht: koel met buien en stevige wind

METEO ALBLASSERDAM – Het weer is momenteel meer en meer aan het veranderen en van het fraaie en warme nazomerweer van eerder deze maand is weinig meer over. Met de astronomische herfst in het vooruitzicht, vertoont het weerbeeld vanaf donderdag een meer herfstachtig karakter wat overigens past bij de tijd van het jaar.

De temperatuur gaat omlaag, de wind trekt aan en buien zorgen voor wisselvallig herfstweer.

Wisselvallig en koel herfstweer

Onder invloed van een lagedrukgebied boven het noorden van Europa (Scandinavië) waait de wind uit het noordwesten. Daarmee wordt vanuit het noorden van Europa koelere lucht naar onze omgeving aangevoerd. De wind neemt toe en in deze koelere luchtmassa bevinden zich ook wolken en buien. Niet alleen donderdag, maar ook de komende dagen zullen we veelvuldig te maken krijgen met een wisselend en wisselvallig weerbeeld. Kortom: een herfstachtig weertype dat goed past bij de tijd van het jaar.

De weersvooruitzichten zien er tot na het komende weekeinde voorlopig behoorlijk wisselvallig uit met een grote kans op buien. Lokaal pakken de buien soms fel uit met kans op onweer, windstoten en flink wat regen. Tussen de buien door is er ruimte voor zonnige momenten. De wind neemt toe uit noordwestelijke richtingen en zal de komende dagen met name langs de kust behoorlijk stevig zijn. Aan zee komt er geregeld een krachtige of harde wind te staan, kracht 6-7 op de schaal van Beaufort. Van warm weer is geen sprake meer. De maximumtemperatuur ligt de komende dagen in ons land gemiddeld rond 15 of 16 graden.

Volgende week weersverbetering?

In de loop van volgende week lijkt er geleidelijk weer een einde te komen aan het wisselvallige en koele herfstweer. Weermodellen berekenen voor later die week onder invloed van een hogedrukgebied een overgang naar rustiger en droger najaarsweer. De kans op buien neemt af en het lijkt weer iets warmer te worden.

[bericht geplaatst op donderdag 15 september 2022 om 15.27 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0