Eerste nachtvorst in Nederland van deze herfst

Eerste nachtvorst in Nederland van deze herfst

METEO ALBLASSERDAM – Dat het geen (na)zomer meer is dat is wat betreft de temperatuur in ieder geval wel merkbaar geworden. Afgelopen zondag was in De Bilt sprake van een officieel datum-kouderecord van de maximumtemperatuur en deze week zijn ook de nachten inmiddels behoorlijk fris geworden. Sterker nog: woensdag is er lokaal in Nederland voor het eerst dit najaar nachtvorst gemeten.

Voor het eerst nachtvorst dit najaar

Woensdag is het in Nederland voor het eerst dit najaar tot lokale nachtvorst gekomen. Er mag van nachtvorst worden gesproken, wanneer de minimumtemperatuur aan de grond (10 cm hoogte) daalt tot onder het vriespunt. De laagste minimumtemperaturen op 10 cm hoogte zijn vandaag gemeten in het oosten en noordoosten van ons land. Op het KNMI-weerstation in Twente daalde de temperatuur op 10 cm naar -1,0 graden. Op het weerstation in Eelde was het zelfs nog iets kouder en is aan de grond een temperatuur gemeten van -1,8 graden.

Van een vorstdag mag in dit geval niet worden gesproken. Hiervoor moet de minimumtemperatuur op de standaard waarneemhoogte van 1,5 m boven de grond dalen tot onder nul. Dat was woensdag nergens in ons land het geval.

Kouderecord: officieel koudste 18 september ooit

Afgelopen zondag was in De Bilt sprake van het eerste officiële kouderecord van dit jaar. Zo was het officieel de koudste 18 september ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Het ging hierbij om een datum-kouderecord van de maximumtemperatuur. De temperatuur wist niet hoger te komen dan 13,3 graden. Daarmee is het vorige record van 18 september (13,5 graden) uit 1962 gesneuveld.

Het laatste officiële datum-kouderecord in De Bilt tot afgelopen zondag, was van 15 mei 2020 (kouderecord van de minimumtemperatuur). Het laatste officiële datum-kouderecord van de maximumtemperatuur tot afgelopen zondag is langer geleden, namelijk van 6 oktober 2019.

Weersverbetering

De astronomische herfst staat op het punt van beginnen, meteorologisch gezien is de herfst al begonnen sinds 1 september. Ondanks het kouderecord van afgelopen zondag en de eerste nachtvorst van dit najaar hebben we inmiddels ook te maken met een duidelijke weersverbetering. De invloed van een hogedrukgebied boven onze omgeving zorgt halverwege deze week voor een paar fraaie, droge en vrij rustige najaarsdagen. Overdag zijn er flinke perioden met zon en in combinatie met weinig wind voelt het dan aangenaam aan. Tijdens de nachtelijke uren, maar ook in de avond en vroege ochtend is het behoorlijk fris. In de middag stijgt de temperatuur lokaal door de grens van 20 graden.

[bericht geplaatst op woensdag 21 september 2022 om 15.26 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0