Eerste landelijke hittegolf dit jaar komt zondag

Eerste landelijke hittegolf dit jaar komt zondag

De eerste landelijke hittegolf van 2020 laat niet lang meer op zich wachten en komt komende zondag. Bovendien zal dan sprake zijn van de tweede regionale hittegolf van dit jaar. Er mag van een hittegolf worden gesproken wanneer de maximumtemperatuur op tenminste vijf dagen achtereenvolgens stijgt naar 25,0 graden of meer, waarvan tenminste drie dagen tropisch warm verlopen van 30,0 graden of meer.

In zowel 2019 als 2018 kwam het tot twee landelijke hittegolven. De eerste landelijke hittegolf van dit jaar is in de maak en komt dus komende zondag. De hittegolf is afgelopen woensdag begonnen en kan wel acht of negen dagen gaan duren. Het is momenteel volop zomer in Nederland. Er is volop zonneschijn, het is droog en het wordt alleen maar heter. Afgelopen woensdag werd het op enkele plaatsen in ons land al tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden op de thermometer. Gisteren kwam het op veel meer plaatsen tot tropische hitte met in de Bilt een maximumtemperatuur van 31,0 graden. Vrijdag was een snikhete zomerdag met vrijwel overal tropische waarden. In de Bilt is een maximumtemperatuur gemeten van 34,0 graden. Op de warmste plaatsen zijn temperaturen gemeten van rond de 35 graden.

De komende dagen houdt het fraaie en snikhete zomerweer aan. Tropische temperaturen van dik boven de 30 graden blijven op veel plaatsen op het programma staan met op de warmste plaatsen zelfs 35 tot 37 graden. Omdat het zaterdag voor de derde keer in de Bilt boven de 30 graden wordt sinds afgelopen woensdag, is komende zondag een temperatuur van 25,0 graden al voldoende voor de eerste landelijke en tweede regionale hittegolf van 2020.

[bericht geplaatst op vrijdag 07 augustus 2020 om 22.50 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0