Hittegolf houdt tot en met komend weekend aan

Hittegolf houdt tot en met komend weekend aan

De zomer dendert maar door in Nederland. Het is heet, de nachten verlopen warm & broeierig en aan de eerste landelijke en tweede regionale hittegolf van dit jaar lijkt maar geen einde te komen. Toch komt het einde van de hittegolf in zicht. Vanaf vrijdag verdwijnt de grootste hitte en tropische temperaturen van tenminste 30,0 graden zullen op veel plaatsen niet meer gehaald worden. Wel houden we zomerse warmte, waardoor de hittegolf nog een aantal dagen aan blijft houden. Sowieso nog tot en met komend weekend. Daarna komt naar alle waarschijnlijkheid snel een einde aan de 29e landelijke hittegolf sinds 1901 in de Bilt.

De hittegolf begon op woensdag 5 augustus jl. en was afgelopen zondag 9 augustus een zekerheid. Momenteel (t/m donderdag 13 augustus) duurt de hittegolf al negen dagen, maar deze reeks zal zeker geen nieuw record gaan opleveren. Het is een unieke hittegolf met zeer hoge temperaturen, tropennachten & veel tropische dagen op rij. In de Bilt zijn van 6 t/m 13 augustus acht landelijke tropische dagen op rij gemeten. Zoveel tropische dagen op rij is tijdens een landelijke hittegolf in de Bilt sinds 1901 nog nooit eerder voorgekomen. Het totaal aantal tropische dagen tijdens een hittegolf zal geen nieuw record opleveren. De warmste dag tijdens deze hittegolf in de Bilt was op zaterdag 8 augustus: 34,6 graden. Op enkele plaatsen in ons land is regionaal zelfs sprake van negen tropische dagen op rij (5 t/m 13 augustus).

Ook uniek aan deze hittegolf is het feit dat op vijf dagen op rij (7 t/m 11 augustus) op tenminste één plaats in Nederland een maximumtemperatuur is gemeten van tenminste 35,0 graden. Daar kwam gisteren een einde aan. De grens van 35,0 graden werd woensdag namelijk nergens in ons land bereikt. Donderdag was het wederom op heel veel plaatsen tropisch, maar de grens van 35,0 graden is net als woensdag nergens gehaald.

[bericht geplaatst op donderdag 13 augustus 2020 om 19.05 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0