Eerste landelijke zomerse dag van 2020 een zekerheid

Eerste landelijke zomerse dag van 2020 een zekerheid

Eerder deze lente is de zomerse grens van 25 graden al op meerdere lokale waarneemstations in Nederland gemeten, maar vandaag (21 mei) is nu ook de eerste landelijke zomerse dag van 2020 een zekerheid. Er mag pas van een landelijke zomerse dag worden gesproken, wanneer op de thermometer in De Bilt (1,5 meter hoogte) een maximumtemperatuur wordt bereikt van 25,0 graden of hoger.

De laatste zomerse dag in De Bilt tot vandaag was alweer een tijdje geleden. Namelijk op 22 september 2019: 26,5 graden. Donderdag liep het kwik razendsnel op en op veel plaatsen in ons land kon worden gesproken van een zomerse dag. In De Bilt is vanmiddag een maximumtemperatuur gemeten van 26,3 graden. Op de meetlocatie van Meteo Alblasserdam werd het rond het avonduur 27,9 graden. De hoogste waarden zijn gehaald in de zuidelijke provincies.

Het was verder een stralende Hemelvaartsdag en bovendien de warmste dag van deze week. De wind was rustig en op enkele dunne hoge sluierwolken na heeft de zon volop geschenen. Het bleef overal droog en er waaide slechts een zwakke tot matige wind.

[bericht geplaatst op donderdag 21 mei 2020 om 18.57 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0