Vrijdag overgangsdag naar koeler weertype

Vrijdag overgangsdag naar koeler weertype

De eerste landelijke zomerse dag van 2020 is een feit, maar helaas kunnen we niet lang meer genieten van het warme lenteweer. Vrijdag volgt namelijk alweer een overgangsdag naar een duidelijk koeler weertype, waar we vanaf komend weekend mee te maken krijgen. Aanjager is een stormdepressie op de Atlantische Oceaan. Op de bijgevoegde afbeelding is de wolkenstructuur van de stormdepressie goed terug te zien. Opname: Meteosat MSG 21-05-2020 13.00 uur LT.

In de nacht naar vrijdag koelt het maar langzaam af naar 14 tot 17 graden. Morgen bevinden we ons eerst nog in de warme lucht. Het warmt boven land snel op naar 22 tot 26 °C met de hoogste temperaturen in het zuiden en zuidoosten van het land. Daar worden nog zomerse waarden bereikt. Verder is er bewolking, maar ook af en toe zon. In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het westen op een naderende storing (koufront) verder toe. Verspreid valt er wat regen of buiige regen. Met name landinwaarts groeien stapelwolken op sommige plaatsen uit tot een regen- of onweersbui. Na passage van de storing stroomt in de loop van de middag minder warme lucht het land binnen. De wind draait naar het zuidwesten tot westen en trekt aan. Boven land wordt de wind matig of vrij krachtig. Aan zee en langs de kust toenemend naar krachtig.

Vanaf het weekend krijgen we tijdelijk te maken met een koeler weertype en soms valt er regen of een bui. Bovendien is het winderig. Na het weekend wordt het geleidelijk weer warmer en het blijft dan zo goed als droog. De wind wordt rustiger en er zijn perioden met zonneschijn.

[bericht geplaatst op donderdag 21 mei 2020 om 23.56 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0