Eerste lokale hittegolf van 2023 is een feit in Woensdrecht

Eerste lokale hittegolf van 2023 is een feit in Woensdrecht

METEO ALBLASSERDAM – De zomer is in volle gang. Het weer is dankzij de invloed van een sterk hogedrukgebied boven het noorden van Europa prachtig en de zon maakt overuren. De aangevoerde lucht is behoorlijk warm en droog. Sinds half mei is er amper meer regen gevallen in ons land. Door de aanhoudende droogte van de afgelopen weken zien we momenteel de neerslagtekorten meer en meer oplopen.

De hoge temperaturen en regionaal tropische hitte hebben er voor gezorgd dat de eerste lokale hittegolf van 2023 vandaag een feit is. Voor de derde dag op rij steeg het kwik regionaal in het land namelijk door de tropische grens van 30 graden. Er mag van een hittegolf worden gesproken wanneer de maximumtemperatuur (1,5 m hoogte) op ten minste vijf dagen achtereenvolgens stijgt naar 25,0 graden of meer en daarvan ook nog eens ten minste drie dagen tropisch verlopen (30,0 graden of meer).

Lokale hittegolf

Woensdrecht heeft de primeur. Op het KNMI-weerstation in Woensdrecht werd de tropische grens van 30 graden na afgelopen vrijdag en zaterdag ook op de zondag bereikt. Voor de derde dag op rij een temperatuur van tenminste 30,0 graden was in dit geval genoeg voor de eerste lokale hittegolf van dit jaar. De lokale hittegolf in Woensdrecht was vanaf afgelopen woensdag al in de maak, die dag was Woensdrecht met een maximumtemperatuur van precies 25,0 graden de enigste plaats in het land met een zomerse temperatuur. Maandag wordt met name in het zuiden van het land op meer plaatsen een regionale hittegolf bereikt. Van een officiële hittegolf in De Bilt is vooralsnog geen sprake.

Vorig jaar kwam het in zomermaand augustus tot twee lokale hittegolven. Die maand was op 12 augustus de eerste lokale hittegolf van 2022 een feit. Zo’n twee weken later (25 augustus) kwam het tot de tweede lokale hittegolf. De laatste officiële hittegolf in De Bilt was ook vorig jaar, in augustus 2022. Toen was op 13 augustus de 30e hittegolf sinds 1901 een zekerheid.

[bericht geplaatst op zondag 11 juni 2023 om 14.30 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0