Eerste lokale tropische dag van 2023 is een feit

Eerste lokale tropische dag van 2023 is een feit

METEO ALBLASSERDAM – Het is volop zomer in Nederland. Er is veel zonneschijn en vanaf vandaag hebben we ook nog eens te maken met flink hogere temperaturen. In vrijwel het hele land zijn zomerse waarden bereikt van tenminste 25,0 graden en in het zuid(oost)en van het land is de temperatuur voor het eerst dit jaar zelfs regionaal gestegen naar 30 graden of meer. Daarmee is na de eerste officiële zomerse dag vrijdag ook de eerste lokale tropische dag van 2023 een feit. Er mag van een tropische dag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur ergens in het land stijgt naar tenminste 30,0 graden. Alleen langs de noordwest- en noordkust en op de Waddeneilanden was het wel minder warm.

Eerste lokale tropische dag van 2023

Dit jaar hebben we er zo’n drie weken langer op moeten wachten dan vorig jaar, maar de eerste lokale tropische dag van 2023 is dan nu echt een zekerheid. In 2022 werd het namelijk op 18 mei voor het eerst dat jaar lokaal in het land meer dan 30 graden. Twee maanden later was ook de eerste officiële tropische dag van 2022 een feit. Op 18 juli werd het in De Bilt precies 32,2 graden.

De temperatuur liep vrijdag in combinatie met volop zonneschijn razendsnel op. De hoogste temperaturen zijn gemeten in het zuid(oost)en van ons land. In de provincies Brabant en Limburg steeg het kwik regionaal naar tropische waarden op de thermometer met temperaturen van 30 graden of meer. Op het KNMI-meetstation in Arcen werd vrijdag de hoogste temperatuur bereikt: 30,8 graden. In Gilze-Rijen werd het 30,5 graden en in Eindhoven 30,4 graden. Ook in Woensdrecht werd het met 30,3 graden tropisch warm en ligt daarmee nog altijd op koers voor een mogelijke lokale hittegolf aanstaande zondag.

Officieel was er geen sprake van een tropische dag. Op het hoofdstation in De Bilt kwam de temperatuur in de middag niet verder dan 29,1 graden. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam steeg het kwik naar 28,8 graden.

[bericht geplaatst op vrijdag 9 juni 2023 om 18.20 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 9 juni 2023 om 21.01 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0