Eerste lokale nachtvorst in Nederland van dit najaar

Eerste lokale nachtvorst in Nederland van dit najaar

METEO ALBLASSERDAM – Sinds afgelopen weekend is het in ons land flink afgekoeld. Na een lange periode met nazomerweer in september en aan het begin van deze maand heeft de herfst nu echt zijn intrede gedaan. De zeer zachte lucht van afgelopen week is het land uit en de winterjas komt goed van pas. Zo was de maximumtemperatuur zondag met 10 tot 13 graden grofweg gehalveerd ten opzichte van afgelopen vrijdag, toen lokaal nog 24 graden werd gemeten. Dat zijn grote temperatuurverschillen van de een op de andere dag. Het frisse weer is toch wel weer even wennen.

Het is iets te fris voor half oktober en ook de nachten zijn inmiddels behoorlijk fris geworden. Sterker nog: de nachtvorst is weer terug in Nederland.

Eerste lokale nachtvorst van dit najaar

Sinds het einde van de zondagavond is het in ons land voor het eerst dit najaar tot lokale nachtvorst gekomen. Daarmee diende de eerste nachtvorst van deze herfst zich ruim drie weken later aan dan in het najaar van 2022. Vorig jaar was dat namelijk het geval op 21 september. Er mag van nachtvorst worden gesproken, wanneer de minimumtemperatuur aan de grond (10 cm hoogte) daalt tot onder het vriespunt.

De laagste minimumtemperaturen aan de grond zijn maandag gemeten in het oosten en vooral zuiden en zuidoosten van ons land. Op het KNMI-weerstation in het Gelderse Deelen daalde de temperatuur op een hoogte van 10 cm naar -0,2 graden. Op het weerstation in het Limburgse Ell was het zelfs nog iets kouder en is een temperatuur gemeten van -1,5 graden. Tot officiële nachtvorst in De Bilt is het vandaag niet gekomen.

Van een vorstdag mag in dit geval niet worden gesproken. Hiervoor moet de minimumtemperatuur op de standaard waarneemhoogte van 1,5 m boven de grond dalen tot onder nul. Dat was maandag nergens in ons land het geval. Wel zijn in het zuid(oost)en regionaal temperaturen gemeten rond het vriespunt. Zo noteerde het weerstation in Ell een minimumtemperatuur van 0,8 graden.

[bericht geplaatst op maandag 16 oktober 2023 om 15.02 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0