Komende week herfstvakantie in het midden en zuiden: frisse week voor de boeg

Komende week herfstvakantie in het midden en zuiden: frisse week voor de boeg

METEO ALBLASSERDAM – Van een T-shirt naar een (winter)jas en dat in een dag tijd. De zeer zachte lucht is uit ons land verdreven en heeft vanaf zaterdag plaats gemaakt voor beduidend koelere lucht. Komende week is het herfstvakantie in het midden en zuiden van Nederland, maar warme najaarsdagen hoeven we de komende dagen in ieder geval niet te verwachten en dus geen 20-plus temperaturen meer op de thermometers. Sterker nog: er staan ons een aantal behoorlijk frisse dagen te wachten en dat zal wel weer even wennen zijn. Overdag is het veelal iets te fris voor half oktober en de nachten verlopen vrij koud. Lokaal kan het zelfs tot de eerste nachtvorst van dit najaar komen. De week daarop is het in het noorden van het land herfstvakantie.

Grote temperatuurovergang

Eerder deze week en ook nog op de vrijdag hadden we hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Op een flink aantal plaatsen zijn deze week temperaturen gehaald van 20 graden of meer. Op enkele plekken zelfs tot rond 24 graden. Vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag passeerde een actieve storing ons land vanuit het noordwesten naar het zuidoosten. Dat ging gepaard met flink wat regen en een stevige wind. Daarmee werd de zeer zachte lucht uit ons land verdreven en heeft inmiddels plaats gemaakt voor beduidend lagere temperaturen. De afgelopen dagen viel veel regen en vooral vrijdag was er bovendien veel wind. In de kustgebieden kwamen zware windstoten voor.

Tijdens de zaterdagmiddag was het met zo’n 13 tot 15 graden juist iets te fris voor de tijd van het jaar. Het weerbeeld was wisselend met een mix van stapelwolken, zonnige momenten en een aantal buien. Door de stevige wind voelde het nog iets kouder aan. Ook zondag kunnen we wisselvallig weer verwachten en zal het fris zijn. Wolken, buien en momenten met wat zon wisselen elkaar af. Met een middagtemperatuur tussen de 11 en 13 graden is het iets te koud voor half oktober en zijn de maximumtemperaturen grofweg bijna gehalveerd ten opzichte van afgelopen vrijdag. Met name aan zee waait het wederom stevig en kunnen soms windstoten voorkomen, ook in buien. Bovendien ligt de temperatuur tijdens een bui lager en de wind laat het kouder aanvoelen.

Herfstvakantie

Komende week is het herfstvakantie in het midden en zuiden van ons land en er zullen nog een aantal frisse dagen volgen. Na het weekend neemt de kans op een bui af en is er tijdelijk minder wind. Dinsdag en woensdag overdag blijft het zelfs vrijwel overal droog en dinsdag is er bovendien veel zonneschijn. Er volgen enkele vrij koude nachten en plaatselijk kan het tot nachtvorst komen. Overdag liggen de maxima veelal tussen de 11 en 15 graden, woensdag kan het in het uiterste zuiden 16 of 17 graden worden. Vanaf halverwege de week neemt de wind weer toe uit oostelijke richtingen. Ook de bewolking neemt dan weer toe en wordt het wisselvallig met een vrij grote kans op regen. Vrijdag valt regionaal behoorlijk wat neerslag.

Na een aantal frisse dagen stroomt donderdag vanuit het zuiden tijdelijk zachte lucht uit over een groot deel van ons land. In de zuidelijke helft stijgt de temperatuur tijdens de middaguren tot 18 of 19 graden. Daarmee wordt de frisse lucht tijdelijk naar het noorden verdreven. In het uiterste noord(oost)en is het wel beduidend frisser. Ook vrijdag kunnen we grotere verschillen in de maximumtemperatuur verwachten tussen het noordoosten en de rest van het land. Flinke schommelingen in de temperatuur dus tijdens de herfstvakantie.

Weekendweerbericht: niet kouder, maar juist zacht najaarsweer

Er waren de afgelopen dagen grote verschillen in de uitkomsten van weermodellen wat betreft de weersvooruitzichten voor komend weekend. Wordt het tijdelijk echt kouder of wint mildere lucht juist weer terrein? Aan het begin van deze week zag het er sterk naar uit dat de temperatuur in een dalende lijn zou gaan en kwamen weermodellen nog met een licht winters scenario met kans op natte sneeuw, lichte vorst tijdens de nachten en zelfs kans op een mogelijk kouderecord. Daar is nu niets meer van over. In plaats van een daling van de temperatuur wint de zachte lucht het komend weekend juist van de koudere lucht.

Vrijdag verloopt grijs, wisselvallig en nat. Vooral langs de noordwest- en noordkust is er veel wind. Ons land bevindt zich op het grensgebied tussen koudere lucht naar het noorden en zachtere lucht naar het zuiden. Dat zorgt voor grote verschillen in de maximumtemperatuur tussen het noordoosten en de rest van het land. Boven Scandinavië ligt een hogedrukgebied, lagedruk vinden we meer terug naar het zuiden. De temperatuur loopt uiteen van 7 graden in het noordoosten en maximaal 15 graden in het zuiden. Het is bewolkt en er zijn langdurige perioden met regen. Regionaal valt veel neerslag. In de avond neemt de kans op regen vanuit het zuiden langzaam af. De wind waait uit oost tot zuid en is in het zuiden veelal matig. Aan zee, in het Waddengebied en op het IJsselmeer krachtig of hard. Op de Wadden wordt de oostenwind mogelijk even stormachtig met kans op zware windstoten.

Dit weekend zien we zo nu en dan de zon en is het zacht, maar het weerbeeld blijft onder invloed van lagedruk wisselvallig en winderig. Komende week is er een grote kans op een wisselvallig weertype tijdens de herfstvakantie in het noorden van Nederland. Maandag is er wel geregeld zon en blijft het geruime tijd droog. Verder blijft het aan de zachte kant voor de tijd van het jaar met een middagtemperatuur rond 14 graden.

Meer lezen over het weer? Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op zaterdag 14 oktober 2023 om 23.53 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 21 oktober 2023 om 13.38 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0