Eerste lokale warme dag van 2022 een feit!

Eerste lokale warme dag van 2022 een feit!

METEO ALBLASSERDAM – Het was dinsdag een prachtige lentedag en we konden volop genieten van de zon en het zeer zachte weer voor de tijd van het jaar. De eerste lokale warme dag van 2022 is vandaag een feit. Er mag van een warme dag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur ergens in het land stijgt naar tenminste 20,0 graden op de thermometer. Officieel was er net geen sprake van een warme dag. Op het hoofdstation in De Bilt kwam de temperatuur in de middag niet verder dan 19,6 graden. Wel was het dinsdag officieel de warmste 22 maart ooit gemeten in De Bilt.

Volop lenteweer, eerste lokale warme dag van 2022

Het schitterende lenteweer van dinsdag hebben we te danken aan een sterk hogedrukgebied met centrum boven het oosten van Europa. Ook de temperatuur deed ons volop denken aan het voorjaar. De zuidoostelijke wind voerde zeer zachte lucht aan naar ons land. In vrijwel het hele land zijn in de middag temperaturen gemeten van ruim boven de 15 graden. Lokaal kon er op de thermometer zelfs een temperatuur worden afgelezen van 20 graden. Op het KNMI-meetstation in het Zeeuwse Westdorpe werd de hoogste temperatuur bereikt: 20,1 graden. Daarmee is de eerste lokale warme dag van dit jaar een feit. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is een maximumtemperatuur gemeten van 19,6 graden.

De wind was verder vrij rustig en het bleef overal droog. Na een frisse start van de ochtend kon het kwik overdag in combinatie met veel zonneschijn snel oplopen. Het verschil tussen de gemeten minimum- en maximumtemperatuur was groot te noemen.

Ook tijdens de rest van deze week kunnen we dankzij de invloed van een aanhoudend hogedrukgebied veelvuldig fraai en vrij rustig lenteweer verwachten. Er is veel zon en het blijft droog. Verder blijft het zacht met op veel plaatsen maxima ruim boven de 15 graden. De nachten zijn soms fris met lokaal kans op lichte vorst. Aan het einde van de week wordt de wind noordelijk van richting. Hierdoor wordt het overdag geleidelijk wel iets frisser.

[bericht geplaatst op dinsdag 22 maart 2022 om 23.11 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0