Eerste lokale warme dag van 2024 een feit

Eerste lokale warme van 2024 een feit

METEO ALBLASSERDAM – Door de combinatie van depressie Kathleen ten westen van Ierland en een hogedrukcentrum boven het zuiden van Europa wordt met een stevige zuidelijke stroming een bel met warme en vrij droge lucht vanuit het zuidwesten van Europa naar ons land getransporteerd. De komende uren loopt de temperatuur daardoor snel verder op. Inmiddels is de temperatuur voor het eerst dit jaar in het land gestegen tot boven de 20 graden. Vanmiddag worden in ons land temperaturen verwacht tussen de 20 en maximaal 26 graden en dat ook nog eens in combinatie met flink wat zonneschijn. Dat zijn hoge temperaturen voor begin april en zo vroeg in het lenteseizoen. De korte broek en T-shirt met korte mouwen kunnen tevoorschijn gehaald worden. Het wordt echt een heerlijke voorjaarsdag om naar buiten te gaan en er op uit te trekken.

En wat staat ons zaterdag zoal (mogelijk) nog meer te wachten? Ook op het hoofdstation dient de eerste officiële warme dag van dit jaar zich rap aan. In Brabant en Limburg loopt de temperatuur in de middag op tot rond 25 of 26 graden en daarmee komt het hoogstwaarschijnlijk ook tot de eerste lokale zomerse dag van 2024. En als dat allemaal nog niet genoeg is wordt in De Bilt vrijwel zeker ook nog eens het dagrecord (maximumtemperatuur) gebroken. Hiervoor moet het op het hoofdstation wel warmer worden dan 23,0 graden, want de warmte 6 april ooit gemeten stamt uit het jaar 2020. Die dag werd het namelijk precies 23,0 graden. Ook het landelijke dagrecord staat op het punt gebroken te worden.

Eerste lokale warme dag van 2024

Nu de temperatuur in ons land is gestegen tot meer dan 20 graden op de thermometer is inmiddels ook de eerste lokale warme dag van 2024 een feit. Er mag van een warme dag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur ergens in het land stijgt naar tenminste 20,0 graden. Officieel is er nog geen sprake van een warme dag, maar ook op het hoofdstation in De Bilt loopt de temperatuur snel op tot meer dan 20 graden. Het KNMI-weerstation in het Brabantse Eindhoven heeft de primeur en daar wist het kwik het eerst op te lopen tot boven de 20 graden. Uiteindelijk wordt het vanmiddag op veel plaatsen in het land 20 graden of meer. Met name in Brabant en Limburg stijgt het kwik plaatselijk zelfs door de zomerse grens van 25 graden.

Dit jaar diende de eerste lokale warme dag zich ongeveer twee weken eerder aan in vergelijking met vorig jaar. In 2023 werd het namelijk op 21 april voor het eerst dat jaar lokaal in het land meer dan 20 graden. Die dag werd de hoogste temperatuur bereikt op het KNMI-meetstation in Eelde (Drenthe): 20,5 graden. Bijna twee weken later was ook de eerste officiële warme dag van 2023 een feit. Op 4 mei werd het in De Bilt 22,1 graden.

[bericht geplaatst op zaterdag 6 april 2024 om 11.11 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 6 april 2024 om 19.59 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0